Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който живееше в изгнание, но днес съобщи, че се е върнал в родината си и в черноморския град Батуми, е задържан. Това обяви премиерът на републиката Ираклий Гарибашвили на брифинг в петък, цитиран от ТАСС.

"Искам да информирам обществото ни, че третият президент на Грузия, издирваният Михаил Саакашвили, е задържан", каза Гарибашвили.

Гарибашвили каза, че правоприлагащите органи разполагат с информация за движението на Саакашвили в Украйна и процесът е под пълен контрол. 

Бившият президент написа на страницата си във Фейсбук в петък, че се е върнал в родината си осем години след напускането си. По -късно той публикува видео, в което твърди, че е в Батуми. Грузинските власти многократно са заявявали, че бившият лидер ще бъде незабавно арестуван веднага щом пристигне в страната.

Президент от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше обявил, че се завръща в Грузия за уикенда по повод утрешните местни избори, смятани за тест за управляващата партия. Той призова сънародниците си за гласуват за "Единното национално движение", което е главната опозиционна партия в страната, и чийто основател е той. 

Петдесет и три годишният Саакашвили, който ръководи правителствена служба по реформите в Украйна, е обвинен от грузинското правосъдие в злоупотреба с власт, но смята делото за политическо.

В Грузия са образувани четири наказателни дела срещу Саакашвили и по две от тях вече са постановени присъди. През 2018 г. той бе осъден задочно на 3 години затвор по дело за убийство на служител в банка през 2006 г. и на още 6 години по дело за побой над депутат през 2005 г., уточнява ТАСС.

От миналата година Грузия е в политическа криза - опозиционните партии отправиха критики по повод многобройни нарушения по време на парламентарните избори, спечелени от управляващата партия "Грузинска мечта", напомня АФП.

През май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преговаря за споразумение, което да сложи край на кризата, но през юли "Грузинска мечта" се оттегли от него едностранно, заради което бе критикувана от ЕС и от САЩ.

Михаил Саакашвили е героят от "Революцията на розите", която помете през 2003 г. посткомунистическите елити. Той обаче олицетворява и поражението във войната с Русия от 2008 г., а критиците му го упрекват в авторитарни забежки.