За първи път след революцията от 1917 г. наследник на последния руски император се ожени в Санкт Петербург в присъствието на короновани глави от цяла Европа, съобщи АФП.

Великият княз Георгий Романов (40 г.) се венча за италианката Ребека Бетарини (39 г.) на церемония във впечатляващата катедрала "Свети Исак" в сърцето на бившата имперска столица на Русия.

Това беше първата сватба на член на династията на Романови в Русия от 120 години насам.

Бъдещите съпрузи влязоха в храма със запалени свещи в ръце, вървейки след православни свещеници, съобщи фоторепортер на АФП на мястото на събитието.

Наследникът на убития от болшевиките император бе облечен в черен костюм с жълта жилетка. Булката бе в дълга бяла рокля с избродиран руски имперски герб със златни нишки.

Според организаторите на сватбата са поканени 1500 гости, сред които са испанската кралица-майка София, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, белгийската принцеса Леа, както и други представители на европейски кралски фамилии. Сред поканените бяха и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел и съпругът му Готие Дестне, както и говорителката на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова.

Говорителят на руския президент Владимир Путин каза пред журналисти по-рано, че "руският президент не предвижда да поздрави младоженците".

Жителката на Санкт Петербург Галина Боброва проследи с любопитство пристигането на първите гости пред катедралата "Свети Исак".

"Желая им щастие. монархията е част от миналото, но е интересно", каза тя пред АФП.

Роден в Мадрид и дипломирал се в Оксфорд, Георгий Романов е син на великата княгиня Мария Владимировна, внучка на великия княз Кирил и самопровъзгласила се за наследник на руския императорския трон, и съпруга ѝ, великия княз Михаил Павлович от Русия. Княз Кирил Владимирович, братовчед на Николай Втори, успява да избяга от болшевишкото насилие по време на революцията през 1917 г. във Финландия. По-късно той и семейството му се преместват в Западна Европа.

Георгий Романов посещава Русия за първи път през 1992 г. От три години той живее в Москва, където работи по редица благотворителни проекти.

Великият княз се запознава с годеницата си Ребека Бетарини в Брюксел, където двамата работят за европейски институции. Приемайки руската православна вяра, 39-годишната Бетарини, която е дъщеря на дипломат, се прекръщава на Виктория Романовна.