Столичният общински съвет ще иска компенсации от държавата за "Топлофикация - София" ЕАД, като на 7 октомври на извънредно заседание ще се излъчи преговорен екип. Стъпката се предприемала, да не плащат столичани поскъпването на природния газ. Това съобщи председателят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев на пресконференция днес.

Предложението е подкрепено от всички политически групи. Преговорният екип ще се срещне с отговорните институции - Министерство на енергетиката, БЕХ, "Булгаргаз".

"Природният газ, който купува „Топлофикация – София“ и квотите представляват 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв./мегават час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното", обясни Георгиев. "Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да се включи, така че буферът да не става „Топлофикация – София“ и всички дружества в такова положение. Държавата в лицето на Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да предоставят компенсации“, каза Георгиев.

Прошко Прошков, председател на енергийната комисия, отбеляза, че буферът на цялата енергийна система не може да бъде едно общинско дружество. 

"Софиянци няма да издържат на това поскъпване. Дружеството гарантира технологично спокойното преминаване на зимния сезон. Ще има нормално топлоснабдяване за гражданите през цялата зима, а социално поносимата цена, която плащат потребителите, трябва да бъде запазена", добави той.

Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. През годините Българският енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.