Столичният общински съвет прие днес бизнес плана на "Топлофикация София" за 2021 г. въпреки множеството критики от опозицията по време на първото заседания за годината.

Според проекта столичното "топло" ще набляга на големи инвестиционни проекти, подобряване на бизнес процесите и обслужването на клиентите, както и намаляването на загубите си.

През 2021 г. ще стартират и проектите за технологичната модернизация и увеличаване на електропроизводството. Дружеството планира ръст на приходите съответно с 18% на електрическата енергия и с 9% на топлинната енергия основно в резултат на увеличено производство.

„Топлофикация София“ предвижда да продължи тенденцията да продава 100% от произведената електроенергия през БНЕБ (Българска независима енергийна борса), като по този начин осигурява предвидимост на бъдещите вземания от търговията с електроенергия. 

Ще продължи и диверсификацията на доставките на природен газ, като средно 40% от количествата ще се закупуват от газовата борса по свободно договорени цени, средно с 5% по-ниски от тази на обществения доставчик и при по-изгодни условия с отложено плащане.

Опозицията обаче не беше убедена в успехите на този план.

"Това е поредният бизнес план на „Топлофикация-София“, който гледаме в рамките на Общинския съвет. Всеки път слушаме едно и също нещо: „Дайте да дадем“. Но дайте да видим на кого и какво да дадем сега. „Топлофикация София“ е декапитализирано дружество със задължения, достигащи 1 млрд. лв. Дългът за природен газ се увеличава всяка година и единственото действие, което се предприема, е неговото цедиране – прехвърляне към едноличния собственик на доставчика – БЕХ", коментира лидерът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Според него трябва да се ускори предложеният от миналата година проект за изграждане на високоефективно комбинирано производство с газови турбини, както и да се обезпечи финансовият ресурс на дружеството с парична вноска или банков заем.

Според Иван Таков, също от левицата, инвестиционната програма на "Топлофикация София" е неизпълнима.

От "Демократична България" (ДБ) още при откриването на днешното заседание критикуваха решението за обществена поръчка за инсинератора на отпадъци в столицата, която бе обявена миналата седмица на стойност 350 млн. лв. От ДБ подчертаха, че миналата година е била провал за "Топлофикация София" и че има нужда от мерки за изграждане на капацитет за директно участие на дружеството на енергийната борса без посредници.