Ситуацията със заседналия край Камен бряг турски кораб все повече се затяга. Вече се задават въпроси това не е ли пробив в националната сигурност. Пред журналисти министър Георги Панайотов заяви: "Не можем да торпилираме кораб, който за 10 минути се е отклонил от курса си. Военноморските сили нямат вина за инцидента със заседналия край Камен бряг плавателен съд "Vera Su".", каза той.

,,Категорично не може да се говори за пробив в националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 минути. Движел се е по курс, по който се движат търговски кораби. Става дума за грешка на екипажа, има действия на "Морска администрация", които не са били такива, каквито е трябвало да бъдат'', заяви още Панайотов.

Той посочи, че началникът на отбраната и началникът на ВВС са летели над кораба, но заключението им е, че потенциално токсичният товар не може да бъде пренесен по въздуха, защото много близо до "Vera Su" има скали и силен порив на вятъра застрашава летците и вертолетите, които биха участвали в подобна операция, съобщи Новини.бг.

,,За момента остават две опции – "Морска администрация" и транспортното министерство да се опитат да се справят сами или да бъде наета специализирана фирма за освобождаването на кораба'', посочи Панайотов, като подчерта, че ВМС няма възможност да помогне в случая.

,,Хеликоптер на ВМС е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците на кораба'', заяви още военният министър.