"Трябва да имаме нови зенитно-ракетни комплекси."

Това обяви  министърът на отбраната Георги Панайотов по време на излагането на бойна техника днес на пл."Св.Александър Невски". Той уточни, че те са предвидени по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България - 2032, и това ще се случи. 

Парадът беше по повод 60-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна бригада.

На въпрос пред журналисти за нови трикоординатни радари министър Панайотов каза, че ще бъде внесено решение на Министерския съвет с предложения проект за инвестиционен разход да бъде разгледан от следващото Народно събрание. Предвижда се придобиване на пет стационарни и два мобилни радара. 

"За да пристъпим към проект за инвестиционен разход, сме направили запитвания към фирми, но това са предварителни разговори. Точни суми ще имаме, когато започнем да водим преговори, но таванът, поставен от нас, е 390 млн. лева", уточни Панайотов.

Министърът каза, че е издадено разпореждане хеликоптер на Военноморските сили да е в готовност да направи евакуация на моряците, които се намират на борда на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su".

"Ние нямаме способности да освободим кораба от мястото, където е заседнал, това трябва да бъде направено от други хора, не от армията", каза министърът.