Поредната версия на Подробния устройствен план на Борисовата градина в София не решава проблема със строителството в рамките на парка. За това сигнализираха общинските съветници от "Демократична България".

Не са уредени казусите с частните имоти и извеждането на паркингите извън територията на парка, подчертават от ДБ.

"През 2019 г. нашите представители в местната власт с огромна подкрепа от гражданското общество разобличиха кмета на София и разкриха огромното строителство и сеч на дългогодишни дървета, което предлагаше в тогавашния вариант на ПУП", пишат те в становище до Столичния общински съвет.

През далечната вече 2001 г. столичани правят първи опит за създаване на подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Появява се обаче казус - не е ясно каква е собствеността на различни части от парка, някои са частни имоти, други - държавни, трети - общински. Планът е приет само за т.нар. представителна част и идеята за ясна визия за парка остава на заден план.

До 2015 г., когато Столичната община обявява конкурс след проучване на общественото мнение (в което участват малко над 400 души) и с идеалната цел Борисовата градина да бъде подобрена, но запазена възможно най-близо до вида, който столичани искат. Избран е - по думите на главния архитект на София Здравко Здравков, най-"консервативният" вариант - на архитект Атанас Ковачев, който на теория предлага минимална намеса във вида на парка.

А основната цел на т.нар. ПУП е да се блокира новото строителство в парка. Планът е представен на обществото, но увисва и започва бавене и мотаене, допълнително удължено от пандемията от COVID-19.

Част от исканията на гражданите са отразени в последния вариант, но не и най-съществените, твърдят още от ДБ.

"По-задълбоченият прочит показва, че отново не е изпълнена основната задача на плана – недопускане на строителство в градината и общественото ползване на частните имоти“, се казва в становището.

Ключови обекти в парка - къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър, са оставени за ограничено обществено ползване, в пряко нарушение на ЗУТ. Не се оставя и възможността за бъдещото им отчуждаване

Според ДБ двете безспорни забележителности на стара София трябва да се предвидят като "обекти на социалната инфраструктура публична общинска собственост".

"Общинските съветници от „Демократична България“ настояваме от проекта да  отпадне новото строителство на сгради, паркингите да бъдат изнесени от територията на парка и всеки нов обект да бъде преосмислен в зависимост от неговата обществена необходимост и загубата на растителност, която ще коства“, допълват съветниците.