За първи път в България ще се проведе шампионат по барбекю. Вкусното изкушение ще е от утре до 3 октомври на стадион „Юнак“.
Там три дни ще има огън, пушек, блус, бърбън и вкуснотии. а организаторите - Камен Кацата и Васко Кръпката, In The Mood от Северна Македония и DJ Fozzie имат грижата за шоуто.

Българинът трябва да се научи да прави разлика между скара и барбекю. Трябва да му се разкаже повече за бавното готвене, каза в студиото на Радио "София" Васил Златарев от организаторите на кулинарно-музикалното събитие.

При барбекюто печенето става бавно и има опушване, при скарата това го няма, има грил, обясни специалистът. И обясни, че методът е разпространен от Карибите.

Златарев допълни, че барбекю шампионати вече са правени в Румъния, Сърбия, у нас ще е за пръв път. Най-старото в Европа е било в Нидерландия.

Същинското състезание е от събота. Предвиден е и майсторски клас по рязане на месо, клас по опушване, даже състезание за деца.

Същинската надпревара започва от 18 ч. в събота по 5 категории. Представянето е на следващия ден. Ще се използват свинско, телешко и пилешко месо. В неделя следобед сготвеното подлежи на оценка от международния съдийски състав, а след това достъп до месата от състезанието ще има и публиката.

Входът е свободен.