Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато несправедливостта се стовари върху някой, обществото се изправя, за да защити неговите права. Така е нормално да бъде. Общността е общност, защото живее по общи принципи. Днес обаче има несправедливост, а никой не се изправя.

От принципна защита сега имат нужда банкерът Цветан Василев, бившият вицепремиер Цветан Цветанов, здравният министър Таня Андреева, работещите в ТВ7... Вероятно и много други са жертви на нередното, но въпреки това обществото не намира сили за глас в тяхна подкрепа. Защо ли?

Да, Цветан Василев бе основна фигура в мероприятието по образуване на най-голямата икономическо-политическа групировка в страната, която иззе властта от легитимните институции. Възползва се от плановете на ДПС/Доган/Пеевски и превърна банката си в четвърта по големина в страната. Съучаства. Приемаше с охота парите на държавните фирми, а после подпомагаше това, което е угодно на групировката. Изпращаше писма до медиите, които се осмеляваха дори да намекнат за ролята му в този модел. Не показваше да е заинтересуван от върховенството на закона, докато държавата не се стовари върху него. По същия брутален и несправедлив начин, по който му помагаше. Василев е жертва, но в негова подкрепа се изказват само тези, които директно са получавали пари. Защо ли?

Да, Цветан Цветанов вкара думата „полицейщина“ във всекидневието на българите. Обявяваше невинни за виновни, нападаше съдиите, раздаваше присъди от парламентарната трибуна. Увеличи подслушването без видима причина за това, радваше се на любовта на онези вестници, издигна в съдебната система семейни приятели, посрещна в кабинета си опозиционния депутат Делян Пеевски поне 40 пъти – според него само 7 пъти, но пък каква е разликата. Каквото и да е направил, Цветан Цветанов днес е подложен на политическо преследване, а част от обвиненията срещу него са смешни. Гражданското общество обаче не се организира в негова подкрепа. Защо ли?

Да, Таня Андреева сама прие да бъде част от безпринципно правителство, конструирано някъде в общите пространства, които обитаваха Пеевски и Василев. Сама стоеше като параван на върха на здравната система, докато затъването и източването продължаваха. Защитаваше предложението на премиера за председател на ДАНС, което взриви страната. Съгласуваше действията в министерството отново с онези общи пространства, радваше се на безвкусен пиар по страниците на онези вестници и сайтове. Днес Андреева се оказа от другата страна на разпадналата се коалиция и с право се възмущава от гнусната компроматна атака на онези вестници и сайтове срещу нея. Във фейсбук обаче няма група „Аз подкрепям битката на Таня Андреева срещу кафявата преса“. Защо ли?

Да, част от работещите в ТВ7 извършиха най-големите предателства спрямо професията. Участваха в активните мероприятия на споменатата вече групировка. Превъзнасяха корпоративния популист, който им беше шеф дълго време. Нападаха по поръчка всеки, който се е оказал неудобен на групировката. Преобръщаха палачинката по начин, който удивително съвпадаше с курса на онези вестници и сайтове. Съучастваха в грубата намеса на прокуратурата в политическия процес в т.нар. „афера Костинброд“. Повтаряха как Ванга е предрекла „идването на Бареков“... Днес обаче телевизията е атакувана по абсолютно мутренски маниер. Недопустимо е въоръжени мъже да „страхуват“ журналисти на работното им място. Чудовищно е. Гилдията обаче не показва по някакъв начин съпричастност. Защо ли?

Отговорът на всички въпроси досега е даден още преди около 75 години от пастор Мартин Ниймьолер:

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист..."

Знаете как продължава и как свършва: "...Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."

Цитираните по-горе мълчаха. И не само. Днес просто идват за съучастниците и май не е останало кой да говори.

Въпреки това, случващото се с тях просто не е редно да се случва. Ако обществото намери сили да надигне глас в защита на справедливостта, въпреки личността на атакуваните, значи има надежда.

Спазването на реда прави държавата държава. Другото е джунгла, в която едни преминават от по-силната към по-слабата глутница, а останалите се радват.

 

*алтернативен израз на прословутото "... а га яде кифтетата?.."

Ключови думи

Коментари

Не съм съгласен

Кой каквото си е надробил... Защитят ли ги сега, ще се помислят за втори път за извънземни и недосагаеми. Такива хора няма да разберат принципността на защитата.

Иван Бедров се е подпрял на метафора и тя би била добра, само, ако всички тези изброени бъдат прибрани в затворите на републиката, плюс още всички от народното събрание, на които доходите на отговарят на харчовете,плюс тези, за които знаем, че разграбиха държавата "Законно". Защото освен материална има и друга една справедливост, която събужда народната енергия.

Божидар Божков

Да, де, ама сега не е 1947 година. Цветан василев не е Никола Петков, който докара 9 септември, а после му яде попарата. Сега времената са други и Цветанов, Василев, голата Маха на плажа и ТВ7 не ги заплашва нищо, освен дълго екскурзионно летуване и зимуваве във Виена, разходки из забележителните съдебни палати на София, малко алабала при дебелия Недялко и евентуално край на раздутите заплати в една телевизия (може и уволнения). Голям праз. Разбирам, че Бедров всяка седмица трябва да си напише коментара, но тезата му издиша. А цитирането на немския пастор пък направо превръща текста му в имам баалдъ. Кои идват? За какво ще дойдат? Единственият, който евентуално ще дойде, е Вальо Златев, за да нареди и следващото правителство на Бойко Борисов. Друго в близките години не се вижда да дойде.

стелт

За пореден път съм съгласен с Иван Бедров. Единствената разлика е,че не бих употребил думата защита на еди кого си. Българите се нуждаем единствено от защита на справедливостта. 1. Ако Цветан Василев е "сготвен" не заради справедливостта, а заради борбата за лакомо парче, този който го е "сготвил", трябва също да бъде "сготвен", като не бъде допуснат до "лакомото парче". Заради справедливостта. А справедливостта е много простичка - не може никой да си готви собствената манджа на държавен огън, като силата на огъня се осигурява от ръкоплясканията на мразещите Цветан Василев, демек от обикновените хора. 2. Омразата на обикновените хора се осигурява от журналистите. Те стъкмяват и разпространяват лъжите, които трябва да въздействат върху обикновените хора, за да бъде сготвен мякой си. Наказанието за подобно престъпно журналистическо деяние е, когато лъжливата журналистическа информация се идентифицира личностно - т.е. да няма статии, под които да е записан като автор редакцията, а всеки журналист да си слага собственото име под стъкмената лъжа. Има и 3 и 4, но прекалих с мястото и времето.

Вие да не сте роднини с Бедров, та винаги си съгласен с него?

MayBe

След като с общите усилия на всички обществени личности, медии, институции и т.н. злорадството и реваншизмът се превърнаха в стил на живот, обществото няма как да надигне глас в защита на нещо, което вече не различава.

DogWoman

Отличен коментар, абсолютно съм съгласна с тази позиция! Браво, Бедров!

зрител

кой каквото е надробил-да си го сърба. Спазването на реда прави държавата държава. Другото е джунгла, в която едни преминават от по-силната към по-слабата глутница, а останалите се радват.

Варел

Проблема е че царува беззпринципност и пълна липса на морал. Докато големите и силните на деня си ги мерят, мишките пируват и дребните началните безчинстват. А го отнася бедния, обикновен човек. Жалко е, но си е живата, неподправена истина

Дани

Не знам дали обвиненията към Цветанов са смешни, но никой няма да го защити, точно, защото преследваше и омаскаряваше невинни хора.

denim58

Бих добавила нещо и аз...Всичките персони и телевизията изредени по-горе ни докараха това "чудно управление", което разпадна държавата, унищожи институциите, доверието, а за малко да ни вкара и в банково торнадо!Нямам грам съжаление към този "банкер"на годината, нито към не собственика на почти всички медии в България, нито към ТВ7, нито към новата мутропартия ББЦ и нейният "велик" ръководител! Ако имахме правосъдие и прокуратура тези хора до един да бяха арестувани за заплаха за националната сигурност,а медиите-бухалки закрити! Вместо това имаме Цацаратура, "Съд" и МВР изпълняващи политически поръчки! И изхода е радикална промяна на абсолютно всичко,чрез Нова съвременна Конституция! А на изборите да се ГЛАСУВА масово, за да не може повече циганите да ни решават бъдещето и живота! За да не може мутрополитици да искат да ни "оправят"за 2 мандата, за да не може "великият" политик, а всъщност битов алкохолик, с ментални проблеми на име Ахмед Доган да ни се подиграва с консилиерито си с отвратителна визия Делян Пеевски! За това ГЛАСУВАЙТЕ!

zakkwylde

Върховенството на закона означава само едно - стриктно спазване на буквата на закона, така както е записана в кодексите. Изобщо не ми пука дали в затвора ще лежи Цецо Шлифера, Станишев, Боко Тиквата или последната дупка Октай Ени-какмубешеимето. Ама според народния сантимент не било справедливо? Who cares! Виновен ли е - лежи. Това различава истинските демокрации от фасадните такива, за които закона е врата у поле.

baba meca

Много тъп коментар. Иван Бедров е впрегнал троловете да го хвалят, но коментарът му е тъп. Ще ми защитава разни крадци и мошеници. Крадците и мошениците не заслужават защита.

"Спазването на реда прави държавата държава." Ние не сме стигнали до там, господине. Трябва да построим къщата си на здрава основа, а не върху неизринатите боклуци. Първо правилно трябва да прочетем историята, да осъдим престъпленията на комунистическия режим, да приемем закон за лустрацията и тогава да градим нормална държава. Не извършихме тези неща и затова 24 години нищо не е в рамките на нормалното. Мога още много неща да кажа, но кой ли ги чете?!

Вуйчо Ваньо

В България няма справедливост. Престъпленията са навсякъде около нас и не се наказват. Това е причината НИКОЙ да не съчувства на Цветан Василев, Цветан Цветанов или поръчковите ТВ7. Защото хората знаят, че единствената разплата, която мръсниците в България ще получат, е да бъдат прецакани от други мръсници. Да, лошото е идват новите мръсници. Но ПОНЕ досегашните мръсници си го получиха! Това е гледната точка на хората. И тя е НАПЪЛНО разбираема. Може авторът да я намира неправилна, но неговите размишления са в полето на теоритичното, морално-философското и идеалистичното. В сферата на реалното аз се радвам, че за Цветан Василев, Цветан Цветанов и поръчковите ТВ7 настъпиха тежки времена!

Китанчо

Дали пък Иван Бедров не надушва къде ще падне въртящата се във въздуха палачинка и не се опитва да сложи чинията си отдолу? Дали неговият текст не е опит да си купи индулгенция от Цветан Василев, който видимо излиза победител от схватката и ще продължава да командва финансовия парад? Ще видим, времето ще покаже."Совата не е това, което е" - Туин пиикс

s.djam

ех, Китанчо, Китанчо...

Справедлив

Не прави на другите това, което не искаш на тебе да ти се случи! В повечето от поочените казуси, става въпрос по-скоро възстановяване на справедливостта...

Жена

Интересна статия, но по скоро ме накара да се замисля, защо бих защитила гореизброените персони?! Не намирам отговор с нещо да са допринесли за благото на народа,който да скочи да ги защитава, заемайки високи държавни постове. Напротив по-скоро са се възползвали от властта си за лични облаги. Е кое в случая е спаведливо - да си понесат падението или да ги защитим и те отново да ни тъпчат презрително, гледайки ни надменно от високо?!

Мъж

А по-интересното е този сайт и тази статийка сега кого обслужват ? И защо аз трябва да ставам и да защитавам хора, които са окрали и сринали една държава ? Готов съм даже аз да хвърля първият камък по тях! Това са долни гнусни същества, които не заслужават подкрепа, защита или каквото и да било! Не съд ... а разстрел трябва.... и не само на тях, има още мнооооооооого хора за разстрел.

s.djam

Господин Мъж, понеже сте неосведомен вероятно, да ви кажа: авторът Иван Бедров беше уволнен от Дойче веле заради възмутено и яростно писмо на Цветан Василев. Тогава, когато много малко хора се осмеляваха да говорят за Василев. И е смешно и жалко онези, които тогава не са знаели името на Цветан Василев, днес да упрекват Бедров, че го "защитава". Въпросът е принципен. Колкото до сайта, обслужва ви вас, щом го четете. Светлана Джамджиева

,,...Когато отивам в чужда държава не питам добри или лоши са законите-а дали се спазват..,, е казал древен мъдрец.Докато законът не е равен за всички,все така ще вегетираме в джунгла от престъпност ако нещо не се промени

Коментатор

Бедров, кажи една лоша дума за Създателя на света Буда бе. Не смееш ли? :))))))))))))))))))))))))))))))))))

Бедров, ах, ах... Всичко е казано в една българска поговорка, много преди твоя пастор. Каквото почукало такова се обадило. ---- п.с. Тази статия е поредния пример за журнализъм, не журналистика. Важното за пишещият е да напише нещо, да се направи на интересен. Преди да упрекваш обществото и да "браниш" принципите му го погледни и му се извини за словоблудството, което си сътворил за да си изкараш хляба... Сетила се Мара да ми пише за общи ценностти.

Статията е журналистическо клише. Чел съм поне 5 такива.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.