Надяваме се, че "Продължаваме промяната" няма просто да преразпределят едни гласове, които вече са мобилизрани за промяна, а че ще мобилизрат допълнителни избиратели. Това каза пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Вместо да преразпределяме, да търсим разширение на общата подкрепа", призова Иванов.

Той допълни, че гледа на проекта на Кирил Петков и Асен Василев с "надежда и позитивно отношение".

"Демократична България запазва своите позиции."

Това каза Иванов по повод социологическите изследвания, които отреждат второ място на "Продължаваме промяната".

Според него заявлението на новата полит формация за постигане на леви цели чрез десни политики е просто "ярка фраза".

"Искам да видя конкретна програма. В детайлите се крие дяволът. Тогава да коментираме.

Това са общи заявки. Ние сме позитивни, готови на диалог и взаимодействие, надяваме се, че ще останем единомишленици. Прдедлагахме общо явяване, за да не се получи изкуствено противопоставяне", каза Иванов.

И допълни, че според същите тези социологически изследвания става ясно, че нито една партия няма да може да "командва". Според него трябва да се приложат "класическите техники на договаряне на коалиции и компромиси, които обаче са в интерес на хората и в постоянен режим на отчетност".

"Не коцентрация на власт", изтъкна Иванов.

Според него трябва да има различно управление не само като лица, но и като логика, свързана най-вече с отговорността пред обществото.

"Да има много ясни програмни ангажименти за модернизацията на страната.  България има огромен потенциал, но за да се отключи, трябват реформи, някои от тях ще бъдат трудни", каза Иванов.

Той бе категоричен, че трябва да има ясни мнозинства - постоянни, а не плаващи.

"Германските модели често се оказват доста добри. Това е моделът на развитите демокрации", каза още Иванов.

И допълни, че "Демократична България ще бъде гарант за подобен модел за конструиране на управлението, наблягайки отново върху отчетността пред обществото.

"Малко акцент върху отчетността. Да гарантираме ясната отговорност. Не просто как ще раздадем едни пари, а как ще бъдат произведени", поясни Иванов.

Той отново не отговори конкретно на въпроса - кой ще е кандидатът за президент на "Демократична България".

"Стуацията е безпрецедента, съвместяването на избори означава, че трябва да се решават заедно. Нашият важен приоритет е да изпълним своята уникална функция, мисия, да фокусираме противопоставянето срещу всяка концентрация на власт, което е предпоставка за корупция", коментира Иванов.

И допълни:

"Задачата ни е по-голяма, явяването на едните и другите избори е само тактически въпрос. Да изпълним ролята на сдържащата сила. Да казваме не само какво да се прави, но и какво да не се прави. Само "Демократична България" може да изпълни тази функция.

Ситуацията е сложна, обсъждаме различни варианти. Когато имаме готовност, ще го обявим."

Според Иванов трябва да се избегнат "лидерски проекти от кандидат-спасители, да заместят Бойко, Доган, да концентрират власт в себе си".

"Проблемът не е как да махнем Борисов - той приключи", убеден е Иванов.