"Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. Една от целите ни е другата седмица да седнем и да говорим - и отляво, и отдясно, но не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа. Ние ставаме явно новият център, трябва да дадем пълна възможност на избирателите да гласуват и вляво, и вдясно... Трябва да дадем пълна демокрация на хората."

 Това обяви по Нова тв бившият служебен министър на икономиката и съосновател на проекта „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Така той отхвърли публично заявените желания от ДБ за общо действие на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Подобен призив за първи отправи в интервю пред Клуб Z евродепутатът Радан Кънев. Вчера тази теза разви и Христо Иванов. Петков обаче отклони подобна възможност.

Петков заяви очакванията си формацията му да получи 27-30 на сто от вота на избирателите. Скорошни социологически изследвания в доста предварителен порядък отчетоха, че политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев взема 8-9 процента. Сега бившият икономически министър каза, че тези проценти на изборите е реалистично да бъдат утроени.

"Това за мен е огромен процент, благодаря на всички, които ни подкрепят само на базата на нашите две имена. Ако се направи хубава кампания, привлечем хора, които всички уважават на местно ниво, това може да стане по 27-30 процента", каза той.

"Но това даже не е важно. Нашият фокус не е тяснопартиен, а мисията ни е да има 121 депутати, които да ги наречем част от коалицията на почтеността", добави Петков.

Отношенията с партията на Трифонов

По отношение на ИТН, откъдето започнаха доста от персоналните атаки срещу него и срещу Асен Василев, той даде по-уклончив отговор за готовността за разговори.

"Според мен трябва да се случи, трябва да преглътнат егото и да разберат, че тази работа не става самостоятелно. Бих се обадил като начало на Мика Зайкова да кажа: "това искаме да правим, ако имате воля, заповядайте на разговори", обясни той.

"Интересува ме оттук нататък да имаме работещ парламент", каза още Петков. А на пряк въпрос дали отваря вратите за разговори и с партията на Слави Трифонов, отговори: "Абсолютно".

Кои са почтените

Петков многократно повтори вече добре известната теза, на която се основава проектът - че най-важно е да има мнозинство от 121 депутатите на почтеността

В този контекст той беше попитан дали смята Мая Манолова за почтен политик. "В момента това, което виждам, на мен ми харесва много", отговори той с уговорката, че не е следил всички нейни действия по-рано.

Кирил Петков коментира и какви ще бъдат отношенията на новия проект с ДПС.

„Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: „Кириле, харесваме твоите политики и виждания, но ние не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не харесвам Пеевски, защото този човек според мен е източвал част от държавните пари.

Според мен, ако ДПС наистина иска да защитава интересите на българските турци, трябва върху тях да се фокусира", каза той.

На уточнение може ли ДПС може да бъде част от т. нар. коалиция на почтените той отговори: "Поне да кажат, че Делян Пеевски е огромна грешка, но оттук нататък скъсваме с този модел".

Гражданството

По въпроса за канадското си гражданство Кирил Петков повтори вече известни неща, като каза, че ще се придържа към две дати - 21 април, когато направил своето волеизявление, че се отказва и 20 август, когато е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена.

„Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си”, смята той.

Заплахите срещу Спецов

Петков беше попитан и за заплахите срещу шефа на НАП Румен Спецов, за които съобщи в неделя Асен Василев, като тогава бившият финансов министър обяви, че за тях са уведомени службите, ДАНС... Вчера обаче вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че е разбрал, че има такива заплахи при среща със Спецов.

"Днес се виждах по друг повод с него (Спецов - бел. ред). Да, има такива заплахи. Подобни са отправяни към много длъжностни лица. Ще вземем мерки, каквито законът предвижда", добави в понеделник МВР шефът.

„Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него", коментира днес Петков, който обаче не влезе в подробности, но отхвърли подозренията, че се се търси пиар ефект.

Заплахите били свързани с държавните интереси и големи получатели на обществени поръчки.

"По делата ще ги познаете", каза той на питане за отказа на Спецов от медийни изяви. 

Връзките със САЩ

На въпрос какви са му отношенията с посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното:

„Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм говорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки."

"Всеки лев, който спестих, е от моите успехи в бизнеса"

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на  моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи.

Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", обясни Петков на въпрос с какви средства разполага.

Кирил Петков трябваше да отговаря и на някои блиц въпроси.

За гей браковете:

"Не може да се каже да ли не. Аз съм леко традиционалист, но не съм хомофоб, това са лични въпроси, не бих ги институционализирал"

За главния прокурор:

"Трябва да си ходи задължително".

За еврото:

"Аз съм за еврото, но трябва да влезем в много ясна информационна кампания".