Европейската комисия предупреждава, че ще завежда наказателни процедури срещу страните, които не прилагат Директивата за санкции срещу работодателите, наемащи нелегални мигранти.

Това се казва в представен от ЕК доклад за събитията, свързани с експлоатацията на мигранти и засилване на борбата с нея. Той е част от приетото преди година предложение за нов пакт за миграцията и убежището.

Незаконната заетост е главна причина за незаконната миграция в ЕС. Тя води до експлоатация на работниците и накърняване на права, а също така лишава държавите от данъчни постъпления. Засега не се прилагат достатъчно правилата на ЕС за наказания на работодателите, които наемат служители извън закона.

• Така например в България през 2019 г. са извършени 391 инспекции, а през 2020 г. - едва 131, става ясно от документа. Съответно са открити само 19 незаконно наети мигранти – съответно 14 и 5.

Случаят с България далеч не е най-тежкият предвид факта, че тя не е предпочитана крайна дестинация на мигрантите. А има държави, за които изобщо няма данни за 2020 г. Сред тези страни са Германия, Франция, Испания, Италия.

През последните месеци често незаконните мигранти пристигат в ЕС през централната и западната част на Средиземно море, както и през Беларус. Случаят с Беларус обаче е различен, тъй като нейните власти умишлено провокират криза по границите с ЕС.

Комисията също така приема обновен план за действие на ЕС за борба с трафика на мигранти за периода 2021-2025 г.