Европейската комисия предложи днес частично спиране на прилагането на Споразумението за облекчаване на визовия режим с Беларус.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

По този начин Брюксел ще доразвие всички оперативни, правни, дипломатически и финансови инструменти, с които разполага, за да отговори на инструментализирането на незаконната миграция от страна на държавни участници. Отговорът включва и мерки в редица области на политиката, например визите, търговията, развитието, финансовата помощ и други.

Режимът на Александър Лукашенко се опитва да дестабилизира ЕС, като пуска незаконно мигранти в три негови страни членки, с които граничи - Полша, Литва и Латвия.

Мерките обаче се отнасят само за членове на беларуски официални делегации, на национални или регионални парламенти и правителства, на Конституционния и на Върховния съд.

Няма да бъде отменено изискването за допълнителни документи, необходими за оправдаване на пътуване до ЕС. Няма да бъдат намалени и таксите за визи.

Споразумението между Брюкксел и Минск е в сила от 2020 г. Частичната му отмяна трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС.

На 28 юни Беларус прекрати прилагането на Споразумението за реадмисия с ЕС.

Предложението се съдържа в представен днес от ЕК доклад за събитията, свързани с експлоатацията на мигранти, и засилване на борбата с нея. Той е част от приетото преди година предложение за нов пакт за миграцията и убежището.