Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разузнавателни или ударни дронове, самолет за електронна война: Китай представи вчера новото въоръжение на своите военновъздушни сили, в контекст на напрежение със САЩ и Тайван, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Представянето на тези оръжия по време на най-голямото авиоизложение в страната "Еършоу Чайна" (AirShow China), организирано в Чжухай, в Южен Китай, се случва в момент, когато Пекин се надява до 2035 г. да завърши модернизацията на своята армия.

Макар Китай далече да не притежава военната мощ на САЩ, чийто бюджет за отбрана е три пъти по-голям от неговия, Пекин постепенно наваксва изоставането си, подчертават експертите.

Неотдавнашен доклад на американското разузнаване изразява загриженост от нарастващото влияние на Пекин и го определя като най-голямата заплаха за Америка.

Посетители на изложението снимат последен модел китайски боен хеликоптер. Снимка АП / БТА 

Сред основните новости, изложени вчера на изложението в Чжухай е голям дрон WZ-7 (дълъг 14 метра), предназначен за мисии за разузнаване и морско патрулиране.

Що се отнася до самолетите, Китай представи изтребителя J -16D, предназначен за "електронната война" - тоест за засичане или унищожаване на радиосигнали на комуникационните системи на противника.

Според експерти, цитирани от китайските медии, този самолет може да атакува радарни инсталации или системи за далечно радиолокационно откриване и управление АУАКС (AWACS).

Както дронът, така и изтребителят, които вече са приети на въоръжение, „ще играят важна роля в Тайванския проток и Южнокитайско море“, каза китайският военен анализатор Сън Чжунпин пред АФП.

В тези зони на напрежение териториалните претенции на Китай редовно биват оспорвани от преминаването на американски военни кораби.

Публиката на изложението се тълпи около изтребителя за електронна борба J-16D. Той служи за тоест за засичане или унищожаване на радиосигнали на комуникационните системи на противника. Снимка АП / БТА

Предназначени за износ

Друга машина, представена вчера, е прототип на многофункционалния разузнавателен ударен дрон CH-6 (от серията CH за CaiHong "Цайхун"-"Небесна дъга"). Дълъг 15 метра и с размах на крилата над 20 метра, той трябва да извърши тестови полети през 2023 г.

Според неговите създатели дронът може да работи на голяма надморска височина (10 000 метра), при висока скорост (500-700 км/ч) в продължение на 20 часа, може да носи радари, разузнавателни системи, ракети или дори бомби въздух-земя.

Всички тези безпилотни летателни апарати позволяват на китайските въоръжени сили да извършват наблюдение и да нанасят удари в зони, досега недостъпни за тях.

Изправен пред съперничество със западните държави, които се въздържат да продават най-модерните си дронове на други страни, с изключение на близките си съюзници, Китай се позиционира също "като алтернативен доставчик", при това на достъпни цени, каза за АФП Келвин Вон от британската информационно-аналитична агенция "Джейнс" (Janes), специализирана в сферата на отбраната.

Авиоизложението в Чжухай представя "безпрецедентен" брой дронове тази година, което демонстрира нарастващата увереност на Китай в технологичните му възможности, подчертава Вон.

Китайските дронове вече се използват от няколко чуждестранни армии, като тези на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Значителен напредък"

Изтребителят J-16D от своя страна демонстрира "цялостното подобрение" на бойните способности на Китай, казва Джеймс Чар, експерт от Сингапурския технологичен университет "Нанянг".

"Можем да говорим за значителен напредък, защото той дава предимство на китайската армия по отношение на въздушната електронна война, срещу цели, които имат значителни възможности за противовъздушна отбрана".

Според много експерти обаче Китай все още изостава от САЩ, особено в областта на двигателите за своите военни самолети и броя на комуникационните спътници, необходими за извършване на операциите му.

Дори ако Пекин остане неспособен наистина да проецира своята мощ извън континентален Китай, той все пак има надеждна морска и противовъздушна отбранителна система, за да противодейства на потенциално нападение от страна на САЩ, смята Джъстин Бронк, анализатор в британския аналитичен център Кралски институт за изследвания на отбраната и сигурността (Royal United Services Institute).

"Близо до базите си, китайците имат предимство пред американците, които са далеч от тях. Китай вече е достигнал точка, в която представлява сериозно предизвикателство за САЩ на това ниво", каза експертът.

Освен производители на военна техника, авиоизложението в Чжухай събира основните китайски и световни компании в сферата на гражданската авиация, като "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" (Airbus).

Планирано първоначално да се проведе в края на 2020 г., организираното обичайно като биенале авиоизложение беше отложено заради пандемията.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.