Кристиан Николов от катастрофата с Милен Цветков в никакъв случай не е лице с каквото и да било личностно разстройство. Около това се обединиха категорично днес 4-ма експерти, които представиха съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на младежа, който на Великден м.г. блъсна и уби тв водещия на столично кръстовище.

Оказа се, че делото е допълнително забавено и по тъжен повод - починал е през м.г. д-р Калоян Куков. И се е наложило друг експерт да бъде включен на неговото място. Въпреки това д-р Златарева споделя изводите, направени от първите изследвания. 

Днес адвокатът на Кристиан - Любомир Таков, се интересуваше дали той има склонност към извършване на импулсивни, необмислени действия. Но се оказа, че такъв въпрос пред експертите не е поставян, макар че в последно време имало доста модерни и надеждни методики за оценката на импулсивността. Но най-грубо казано - вещите лица не са питани, стана ясно от думите на проф. д-р Петър Маринов, който е и председател на Асоциацията на експертите по психично здраве. 

А пък те вече не могат да се произнесат за период назад във времето.

Все пак проф. Маринов специално подчерта, че това не е константно състояние - ако човек приеме дори 50 г концентрат, той е много по-склонен към импулсивни действия.

"Тук говорим за много по-мощни субстации - какъв е механизмът им на действие, аз нямам представа, но те променят качествено импулсивността", коментира той по повод открития у Кристиан коктейл от наркотици.

Специалистка от колегите му допълни, че приетите субстанници могат да дадат и временен ефект, дори свързан с агресия - такива са и кокаинът, и амфетаминът, но не може да се говори, че това е трайно психическо състояние  на личността.

"В никакъв случай не се касае за лице с личностно разстройство", категорична бе и на няколко пъти повтори извода си една от вещите лица д-р Златарева.

Тя отговори по същия начин и на въпрос на защитниците дали Кристиан може да бъде окачествен като "дисхармонична личност".

Тук Надежда Ковачева, адвокат на една от частните обвинителки - дъщерята на Милен Цветков, Калина, отбеляза, че експертите са посочили в заключенията си, че подсъдимият е склонен към "игнориране на социалните норми, имплусивност на реагирането", а пък сега твърдели обратното.

Психиатри и психолози обаче уточниха, че имат предвид, че при употреба на посочените вещества, са възможни такива реакции.

Имаше интересен въпрос на защитата към друга от лекарките - дали Кристиан е определен като личност, която би желала да доминира над останалите, изпъквайки с материално положение - това дали е водещ елемент в поведението му (той е син на изпълнителната директорка на "Винпром-Карнобат", живее на "Любен Каравелов", кара луксозен SUV Ауди, и пр. б.а.).

Тя каза само, че не е установила такива тенеднеции в поведението му. Но и това може да не е постоянна черта, а да се изрази в определени моменти.

Подсъдимият с адвокат Константин Симеонов в съдебната зала

Адвокатите на Кристиан, които лансират версията, че той е бил в нещо като заспало състояние в момента на удара (б.р. - както е известно, около 150 м преди светофара  - обратно на всякаква логика - той започва да натиска газта и автомобилът Ауди Q7 рязко ускорява) попитаха дали може употребените вещества да доведат до "успиване".

На това експеритте отвърнаха, че напротив - при тези вещества от групата на стимулантите заспиване може да се наблюдава при изтощаване на организма - на много по-късен етап, когато е минал ефектът им и се изчерпат техните ресурси.

Защитата се поинтересува и дали може да е имал предсърдно мъждене или епилептичен припадък.

На това лекарите казаха, че предсъдрното мъждене няма как да се установи освен с ЕКГ, а ако има епилептичен припадък... той щеше да е много видим за всички останали на мястото на ПТП-то.

А на адвокатската версия - защо изобщо вещите лица не са го питали да не би да си е прехапал езика или имал ли е болка в гърдите, професор Петър Маринов отговори, че са му задавани въпроси как се е чувствал най-общо.

И напомни, че епилептичен припадък се характеризира с тежки дисфункции на здравето, а при този млад, здрав човек няма как това да се случи.

"Тези състояния не могат да се крият", категоричен бе той.

Не е установено още Кристиан да е имал халюцинации или деперсонализация - отхвърля се изцяло версията за временно или постоянно разстройство на съзнанието, смята четворната експертиза.

Днес адвокат Надежда Ковачева поиска още нещо - да се назначи съдебно-психиатрично изследване, в което да участва тесен специалист  психиатър-нарколог. Въпреки че не са много, такива имало.

Съдът обаче не прие това с мотив, че множество от въпросите - как се е чувствал Кристиан, какво е въздействието на съответните вещества върху организма, как биха рефлектирали в конкретния момент и пр., са намерили отговори в досегашните експертизи.

Затова пък самата председателка на съдебния състав зададе още група от интересни въпроси за следващото заседание.

Както е известно, защитната версия е, че Кристиан пие успокоителен чай и се маже по венците с паста със съдържание на ТНС (тетрахидроканабинол - активното вещество в канабиса, б.а.), когато е под стрес, защото е добър студент и се вълнува от изпитите.

Съдът днес отправи искане - да се открие фирмата производител на въпросните посочени два продукта с име Be happy, както и да се изиска от Българска агенция за безопасност на храните - има ли издаден лиценз за продажба или производство на такива продукти.

Налични ли са били такава паста и чай в търговската мрежа в момента и към април 2020 г.

При наличие на отговори, допълнителна химико-токсикологична експертиза ще трябва да отговори възможно ли е тези вещества да доведат до резултата, който... всички знаем какъв е. След анализ на двата продукта, трябва вещи лица да кажат дали в тях се намира активно високорисково вещество и дали то може да бъде установено в кръвта и урината, какъвто е случаят с Кристиан.

Интересен въпрос е отправен до прокуратурата - дали се води или се е водило разследване срещу евентуалните шефове на фирмата производител по някой от членовете от НК за наркотици.

Всичко това трябва да стане до следващото насрочено заседание на 18 октомври, което... естествено е силно под въпрос. Затова председателят на състава насрочи нови дати на делото чак до Коледа.