Бившият външен министър Фумио Кишида спечели състезание за лидерството на Либерално -демократическата партия (ЛДП) в сряда, победа, която на практика гарантира, че той ще наследи Йошихиде Суга като премиер след няколко дни, предаде Ройтерс.

Кишида се радва на умерена обществена подкрепа и образ на умерен политик. Затова победата му може да създаде проблеми за ЛДП на общите избори, които ще се проведат след няколко седмици, коментира агенцията.

Кишида победи бившия отбранителен и външен министър Таро Коно, смятан за отявлен нонконформист, на балотаж във втория тур на гласуване. Две претендентки, Санае Такаичи и Сейко Нода, се оттеглиха след първия кръг. 

Кишида ще замени непопулярния премиер Суга. Последният не търси преизбиране само след една година на поста. Новият лидер на ЛДП почти сигурно ще стане премиер поради мнозинството си в долната камара на парламента, която трябва да гласува за кандидатурата му на 4 октомври. Той трябва да свика избори преди 28 ноември и е изправен пред задачата да възстанови икономиката след пандемията от COVID-19.

64-годишният Кишида получи 257 гласа на втория тур от вътрешните избори за лидер на партията срещу 170 гласа за 58-годишния Коно, един от най-известните политици в страната, отбелязва Франс  прес, цитирана от БТА.

Агенцията посочва, че за Кишида е характерна успокоителна нагласа за консенсус, при все че той няма убедителна харизма. Депутат от Хирошима също като баща си и дядо си, политикът получава властта от втори опит - преди година той изгуби срещу сегашния ръководител Суга.

Доминиращите сили в управляващата партия прецениха, че Кишида е „по-сигурен кандидат, що се отнася до стабилност“, от Таро Коно, който според тях е с по-независим характер, коментира пред АФП Брад Гросърман, експерт по японските въпроси от университета "Тама" в Токио.

Бъдещият стотен премиер на Япония е завършил право в престижния университет "Уаседа", посочва ТАСС, цитирана от БТА. През 2007-2008 г. Кишида е министър по въпросите на Окинава и Северните територии (както наричат в Япония Южните Курилски острови). От 2012 до 2017 г. е външен министър в кабинета на Шиндзо Абе. После оглавява политическия съвет на Либерално-демократическата партия. Оттогава активно се бори за председателския пост в партията, където има собствена фракция, включваща 46 депутати от парламента.

Победата на Кишида едва ли ще предизвика голяма промяна в досегашния политически курс, прогнозира Ройтерс. Япония се стреми да противостои на Китай и да съживи засегнатата от пандемия икономика. Във вътрешнополитически план умереният в говоренето и търсещ консеснус Кишида подчертава необходимостта да бъдат намалени неравенствата.

Той се радва на широк консенсус в обществото и между политическите сили за необходимостта от засилване на отбраната на Япония и укрепване на връзките за сигурност със САЩ и други партньори, включително групировката QUAD на Япония, САЩ, Австралия и Индия, като същевременно се запазват икономическите връзки с Китай и се провеждат редовни срещи на върха.