Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата, унищожила сгради и плантации, снощи достигна Атлантическия океан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Големи облаци от бяла пара се образуваха в района Плая Нуева, докато горещата лава влизаше в съприкосновение с водата. На публикувани в социалните медии снимки се вижда как лавата се събира и натрупва край една скала.

Властите предупредиха, че при изливането на лавата в морето може да има експлозии и да се отделят отровни газове. Службите за спешна помощ призоваха хората, които са навън, незабавно да потърсят безопасно място. Не се съобщава за пострадали.

Лавата се стича по западния склон на вулкана Кумбре Виеха към океана от 19 септември. Потокът унищожи близо 600 къщи и бананови плантации на острова. Евакуирани бяха хиляди хора. На жителите на три села в понеделник беше наредено да не излизат и да държат вратите и прозорците затворени.

Испанските власти вчера обявиха Ла Палма за бедствена зона, което ще задейства отпускането на средства за подпомагане на острова.

Правителството обяви първи пакет от 10,5 милиона евро, като 5 млн. от тях са предназначени за купуването на къщи, а останалото - за покупката на обзавеждане и на най-необходимото за домакинствата.

50-метрова пирамида в океана

Потокът от лава, изригвана от вулкана, който пада от една скала в океана, е образувал във водата своеобразна пирамида, висока 50 метра. Това съобщи днес в Туитър Испанският институт по океанография, предаде ТАСС.

По-рано властите наредиха на хората в няколко общини да не излизат навън и забраниха на корабите влизането в местната акватория на разстояние почти 4 км от съображения за сигурност.

Испански вулканолози обясниха, че когато лавата с температура над 1000 градуса влиза в контакт със студената вода с температура 20 градуса, протича реакция и се образуват "стълбове от водна пара, съдържащи солна киселина поради значителното съдържание на хлорид в морската вода".

Освен това тези стълбове съдържат миниатюрни частици вулканично стъкло, добавиха експертите.

Те уточниха, че въпросната реакция "представлява локална опасност - ясно ограничена - за хората, които посещават или се намират в крайбрежната зона, където протича споменатият контакт между лавата и морето". "Вдишването или допирът до кисели газове и течности може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища, също и да затрудни дишането, особено у хора с вече съществуващи респираторни заболявания", отбелязаха специалистите.

Вулканът започна да изригва на 19 септември и лавата вече разруши стотици жилища; евакуираните са близо 6000. Засега пострадали няма.