Българската браншова камара “Пътища” разпространи карта с точките, където днес между 16 и 17 ч ще блокира пътните артерии в страната в знак на протест срещу спрените ремонти и разплащания със сектора.

От пет месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ задания, твърдят от камарата.

Към днешна дата няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция “Пътна инфраструктура”. Ако до 01.10.2021 г. не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще се уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това, казват още те. 

Едва вчера служебното правителство се задейства по въпроса в опит да предотврати протеста.

"Държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа”, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков след заседание на сформираната работна група, целяща  намиране на решение на проблемите в пътно-строителния бранш. 

Очаква се да бъде подписано и споразумение между държавата и браншовата камара.