Енергийната криза в Европа става световна, прогнозира днес Блумбърг. Държавите все повече разчитат на природния газ заради усилията да не горят въглища и да преминат към по-чисти енергийни източници. Страните наддават, за да си осигурят запаси от синьо гориво, а износителите му като Русия ограничават износа. Положението ще се влоши, когато температурите паднат, прогнозира агенцията.

Кризата в Европа вещае беди за останалата част от планетата. Правителствата предупреждават за прекъсвания на снабдяването и затваряне на предприятия.

Запасите в европейските хранилища са на исторически ниски нива за това време на годината, а потоците от Русия и Норвегия са ограничени отбелязва Блумбърг.  В същото време производството от вятърни турбини намалява заради спокойното време. Остаряващите атомни електроцентрали в Европа биват постепенно затваряни, което допълнително увеличава търсенето на газ. Не е чудно, че европейските цени на газа скочиха с близо 500 процента през изминалите 12 месеца и се намират на близки до рекорда нива.

Повишението принуждава някои производители на изкуствени торове в Европа да намаляват производството. Газът е основна суровина в него. Това заплашва земеделието, защото намаленото предлагане на торове води до повишаване на цените им и оттам - на земеделската продукция и цените на храните. И тук проблемът може да добие глобален мащаб.

Овен политиците, и банкерите ще следят внимателно метеорологичните прогнози, защото да бъдат осигурени допълнителни доставки е вече късно, а инфлацията на енергийните и хранителните цени може да се окаже, че не е временно и преходно явление.

Природният газ произвежда два пъти по-малко въглеродни емисии от въглищата, но при липсата на алтернатива при студена зима може да принуди правителства да отложат климатичните си цели, особено в Азия, коментира "Блумбърг". Това се отнася с особен сила за Китай, където в няколко провинции е въведен режим на тока за предприятията, за да се вместят те в целите за енергийна ефективност и намаляване на замърсяването, поставени от лидера Си Цзинпин. Тази тенценция може да се задълбочи, ако студът през зимата принуди властите да отклоняват газ от промишлеността за отопление на населението.  Китай е най-големият вносител на природен газ в света. Макар тази година да е внесъл два пъти повече синьо тгориво от миналата, още не е успял да попълни запасите си. Страната се бори и с недостиг на въглища.

Енергиен режим в китайската индустрия би подкопал глобалните доставки на стомана и алуминий, което на свой ред също би довело до повишаване на цените им.

Мощностите в Япония и Южна Корея са защитени от дългосрочни договори за доставки на втечнен природен газ и въпреки тях Корейската електрическа компания обяви по-рано този месец повишение на цените - за първи път от осем години.  

Очертава се надпревара за осигуряване на доставки на втечнен природен газ в Азия, Европа, Близкия Изток и Южна Америка от Катар, Тринидад и Тобаго и САЩ.

Междувременно цената на петрола марка "Брент" от Северно море днес превиши 79 щатски долара за първи път 23 октомври 2018 г.