Северна Корея обвини САЩ, че продължават да поддържа враждебна политика и настоя администрацията на президента Джо Байдън окончателно да прекрати съвместните военни учения с Южна Корея. Малко след това комунистическата страна изстреля ракета, съобщи Асошиейтед прес.

Армията на Южна Корея първа съобщи, че Северът е изстрелял "неидентифициран снаряд", който паднал във водата край източното крайбрежие на страната. Това може да е била балистична ракета, предположиха след това източници от японското правителство, които уточниха, че летящият обект е паднал в Японско море, извън изключителната икономическа зона на Япония.

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че знае за изстрелването на ракетата, но не вижда в него непосредствена заплаха.

Това е третият случай на изстрелване на ракета на Северна Корея този месец. Тя първо изстреля крилата ракета с голям обсег, а след това - балистична с малък, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Северна Корея е изолирана повече от всякога, откакто затвори границите си в началото на миналата година, за да не допусне разпространението на коронавируса на своя територия. Преговорите със Съединените щати са в задънена улица след провала на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Виетнам през 2019 г.

Севернокорейският посланик в ООН Ким Сонг оправда изстрелването на ракетата с решението на Южна Корея да предаде междукорейските мирни споразумения и да приоритизира западния си съюзник пред "националната хармония".

Наред с прекратяването на американско-южнокорейските учения, той призова Вашингтон да спре да разполага стратегически оръжия в региона, ако искат да сложат край на Корейската война 1950-53 г. и "наистина желаят мир и помирение на Корейския полуостров".

"Възможното избухване на нова война на Корейския полуостров се ограничава не заради милостта на САЩ към КНДР, а защото нашата държава развива надежден механизъм за задържане, който може да овладее враждебните сили при опит за военна инвазия", заяви Ким.

Администрацията на Байдън наскоро обяви, че е прекратила най-дългата война в Афганистан след 20 години, отбеляза дипломатът на Северна Корея, "но САЩ все още игнорират реалността, че Корейската война не е приключила повече от 70 години".

Ким цитира "военни заплахи и враждебни действия", с които КНДР се сблъсква всеки ден от САЩ от основаването си през 1948 г.

"Ако САЩ наистина желаят мир и помирение на Корейския полуостров, те трябва да направят първата крачка към отказ от враждебната си политика срещу КНДР, като окончателно прекратят съвместните военни учения и разполагането на всякакви видове стратегически оръжия, които са насочвани към КНДР", каза Ким.