Беларуската опозиционерка Мария Колесникова, която оглави протести в страната си, излежава присъда в затвора и се превърна в символ на смелост, спечели тазгодишната награда за защита на човешките права "Вацлав Хавел", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Наградата бе обявена на церемония в Страсбург от председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Демс.

Тъй като Колесникова е в затвора, наградата прие нейната сестра Татяна Хомич, която каза, че Мария вероятно ще я посвети на беларуския народ.

Милиони беларуси се борят всеки ден за това да градят бъдещето си и да бъдат свободни, заяви Хомич.

Ключова фигура в народните протести срещу президента Александър Лукашенко, Колесникова беше отвлечена от беларуската служба за сигурност КГБ в Минск в началото на септември миналата година. Представители на правителството се опитаха да я депортират, но тя скъса своя паспорт на украинската граница, за да не бъде заставена да напусне страната.

ПАСЕ присъжда наградата на името на бившия президент на Чехия и борец за гражданските права Вацлав Хавел заедно с премия от 60 000 евро всяка година от 2013 г. насам на хора, които се борят за човешките права. Наградата обикновено се връчва през есенната сесия на парламентарната асамблея.

Заедно с Колесникова номинирани тази година бяха организацията "Репортери без граници" и активисти, защитаващи правата на човека.

Четири пъти годишно законодатели от 47-те страни в Съвета на Европа се срещат за парламентарната асамблея. Съветът на Европа следи за спазването на човешките права и не е част от Европейския съюз.