Мария Колесникова – един от лидерите на опозицията в Беларус, бе осъдена днес на 11 г. затвор, съобщи „Новая газета“.

10 години зад решетките получи адвокатът й Максим Знак.

Прокурорът в Минск искаше по 12 години за двамата.

Колесникова и Знак бяха арестувани през октомври 2020 г. Обвинението срещу тях бе в опит за завземане на властта чрез създаването на Координационния съвет на опозицията, обявин за екстремистко формиравание.

Делото срещу опозиционерката и нейния адвокат бе закрито. Защитниците им бяха принудени да подпишат клетвета декларация, че няма да разпространяват подробности. И до днес не е известно пълното съдържанието на последната дума на Колесникова. Според информирани източници речта й траяла три часа.

Мария Колесникова бе координатор на шаба на кандидата Виктор Бабарико на президентските избори през август 2020 г. Службите за сигурност се опитаха да я депортират всъседна Украйна. На границата обаче опозиционерката скъса международния си паспорт и избяга през прозореца на колата, с която я караха.

Освен политик Мария Колесникова е и известен в родината си музикант. Тя свири на флейта и изпълненията й на Бах и Моцарт са добре известни. След ареста на опозиционерката властите не разрешиха на нейната сестра да й предаде в затвора флейта, а само ноти. Въпреки това Колесникова твърдеше, че така в главата й звучат мелодиите, които е свирила.

„Удряй, удряй и пак удряй тази власт, докато тя не се изчерпа и не свършат парите за силоваците.“

Тези думи на Мария Колесникова цитира в интервю за Клуб Z през ноември 2020 г. опозиционнта лидерка Светлана Тихановска. Тя бе главен съперник на диктатора Александър Лущашенко на изборите през август 2020 г. Западът не призна резултатите им.

Колесникова и Знак реагираха с танц в клетката на прнисъдите. Музикантката е с белезници на ръцете. Това се вижда от клип, пуснат в туитър от Светлана Тихановска. Тя написа следното:

„Мария и Максим са героите на беларусите. Режимът иска да ги види смачкани и изтощени. Но вижте ги – те се усмихват и танцуват. Те знаят – ние ще ги освободим много преди да изтекат тези 11 години.Пръседите им не трябва да ни стряскат – Мария и Максим не биха искали това.“

ЕС следи внимателно случая и негов представител е присъствал в съдебната зала, съобши Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

На въпрос на Клуб Z дали днешните присъди могат да доведат до нови санкции срещу режима на Лукашенко Стано даде следния отговор:

„Наложихме вече няколко кръга санкции по различни причини – фалшифиираните избори миналото лято, продължаващите репресии, нарушения на човешките права. За това има икономически санкции. ЕС е готов да предприеме действия винаги, когато има съгласие между всички 27 страни членки. Дошло е времето да се засили натискът и да се реагира под формата на санкции.“