Руският газов монопол "Газпром" е подписал дългосрочен договор да доставя на Унгария 4,5 млрд куб. м газ годишно в продължение на 15 години, се казва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

„В Будапеща „Газпром експорт“ и MVM CEEnergy Ltd. сключиха два дългосрочни договора за доставка на руски газ в Унгария - се казва в съобщението. - Общият обем на договорите е до 4,5 млрд куб. м в година, срокът на действие на всеки от тях е 15 години“.

Унгария още от 1 октомври ще започне да получава газ от „Газпром“ по „Турски поток“ и газопроводите на Югоизточна Европа, отбеляза президентът на „Газпром“ Алексей Милер.

„В голяма степен това стана възможно благодарение на усилията на българските, сръбските и унгарските компании за развитието на националните газопреносни системи“, отбеляза той. 

През 2020 г. „Газпром“ е доставил на Унгария 8,6 млрд куб. м газ, пише ТАСС. Руската агенция отбелязва, че това е второто по големина внесено от централноевропейската страна количество за последните 12 години.

„Блумбърг“ по-рано цитира унгарския министър на външните работи Петер Сиярто, който нарече обявения днес договор „неполитически“. Той отбеляза, че условията на сделката с „Газпром“ могат да бъдат коригирани след 10 години.

Новият маршрут за доставки заобикаля Украйна, през чиято територия Унгария досега получава всички доставки на руски газ. Будапеща е в обтегнати отношения с Киев заради правата на унгарското малцинство в Украйна. 

Киев и Будапеща на нож

Договорът доведе до напрежение в отношенията между Будапеща и Киев. И двете страни привикаха посланиците на другата страна, предаде Ройтерс.

Това стана, след като вчера Унгария обвини Украйна, че се меси във вътрешните й работи. Причина бяха критиките, отправени от Киев.

„Смятаме за нарушение на нашия суверенитет това, че Украйна се опитва да блокира безопасната доставка на газ към Унгария“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Според Украйна споразумението е изцяло политическо и икономически неоправдано. Говорителят на Кремъл Дмирий Песков го окачестви като двустранна стъпка. По думите му чрез договора не са нарушени ничии права.

Очаква се украинският минисътр на енергетиката Герман Галушченко с ресорната еврокомисарка Кадри Симсон.

Подобни договори са въпрос на двустранни отношения. Според Регламента за безопасност на доставките националните власти трябва да бъдат уведомявани за всички актуализирани дългосрочни договори в тази сфера, по силата на които годишният обем надвишава 28 на сто от годишното потребление в най-засегнатата страна членка. След това властите трябва да направят оценка на сигурността на доставката. Според информацията, с която Европейската комисия разполага, обемът е съгласно изискванията.

Това заяви говорителят на ЕК Тим Макфий.

Властите в Унгария разполагат със срок от три месеца, за да уведомят Комисията. Брюксел има правото да изиска договора, ако сметне, че той застрашава сигурността на доставката за страна членка, регион или целия Европейски съюз.