Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 8:30 ч. днес полицаи са задържали финансиста Мартин Заимов, докато се опитвал да заличи част от посвещението "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" от Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София. По-късно през деня той е бил освободен.

На мястото на инцидента са пристигнали три патрулки, шест от позлатените букви с варак са били замазани с бронзов спрей.

Организаторите на събитието са привърженици на демонтирането на монумента. Сред тях е Иво Инджев, който увери на личния си блог за ареста на Заимов, след като по-рано от МВР отрекоха задържането.

По-късно банкерът лично потвърди пред "24 часа", че е бил задържан.

И обоснова опита си да изтрие думи от надписа заради "три лъжи", които по думите му били поместени на паметника.

Първата е, че не Съветската армия, а Червената армия е нахлула в България на 9 септември 1944 г. Заимов уверява, че тази промяна е важна и е свързана с еволюцията на сталинизма.

Втората лъжа е, че не ни е освободила, тъй като правителството на Константин Муравиев не е подкрепяло нацистка Германия.

За трето невярно твърдение Заимов посочва, че българският народ не е бил признателен на "освободителя" си. Финансистът е убеден, че и най-върлите комунисти от 60-те и 70-те години на миналия век не могат да подкрепят подобна интерпретация на настроенията в българското общество в края на Втората световна война.

Коментари

Точно!

РККА, а не съветската армия ОКУПИРА, а не освобождава Царство България. Съветска армия има от февруари 1946, а дотогава е била Работническо-селска червена армия. Браво на Заимов - хубаво беше точно преди изборите някой да напомни, че никоя партия няма в програмата си премахване на истукана на руските пълчища от сърцето на столицата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.