Около 8:30 ч. днес полицаи са задържали финансиста Мартин Заимов, докато се опитвал да заличи част от посвещението "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" от Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София. По-късно през деня той е бил освободен.

На мястото на инцидента са пристигнали три патрулки, шест от позлатените букви с варак са били замазани с бронзов спрей.

Организаторите на събитието са привърженици на демонтирането на монумента. Сред тях е Иво Инджев, който увери на личния си блог за ареста на Заимов, след като по-рано от МВР отрекоха задържането.

По-късно банкерът лично потвърди пред "24 часа", че е бил задържан.

И обоснова опита си да изтрие думи от надписа заради "три лъжи", които по думите му били поместени на паметника.

Първата е, че не Съветската армия, а Червената армия е нахлула в България на 9 септември 1944 г. Заимов уверява, че тази промяна е важна и е свързана с еволюцията на сталинизма.

Втората лъжа е, че не ни е освободила, тъй като правителството на Константин Муравиев не е подкрепяло нацистка Германия.

За трето невярно твърдение Заимов посочва, че българският народ не е бил признателен на "освободителя" си. Финансистът е убеден, че и най-върлите комунисти от 60-те и 70-те години на миналия век не могат да подкрепят подобна интерпретация на настроенията в българското общество в края на Втората световна война.