Демонтажът на Паметника на Съветската армия (наричан от години подигравателно МОЧА - Монумент на окупационната червена армия) започна по същество тази сутрин. Първата стъпка днес бе изрязването и свалянето на автомата "Шпагин" от композицията на върха.

За старта на демонтажа съобщи сутринта със снимки в социалните мрежи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Репортер на Клуб Z потвърди на място, че налице са тежка техника, полиция и районният кмет Трайчо Трайков, който увери, че процедурата започва.

До късно снощи фигури от монумента не бяха свалени.

Тълпа от защитници на МОЧА се събра през деня около огражданията, където имаше и повишено полицейско присъствие.

Освен защитници на МОЧА сред гражданите, на място дойдоха и депутати и общински съветници от БСП и други по-малки партии с прокремълски позиции.

Корнелия Нинова обяви в парламента, че депутат от левицата е бит.

По информация на Клуб Z народният представител Георги Свиленски е получил порязване по ръката от хвърлена ограда от областната управа.

"Служител на областната управа в София се засили от три метра на оградата и я събори върху мен", разказа по-късно Свиленски пред журналисти. "Този кран утре ще бъде сменен. Идеята за това паметникът да бъде демонтиран, вече е сменена с това да бъде нарязан."

Депутатът се завърна пред МОЧА след минаване и превръзка в ИСУЛ. И призна, че общината не е обявила какво ще прави с паметника. Той обяви, че левицата ще ходи на среща с премиера и ще го убеждава да спре демонтажа.

Скоро след пристигането му групата защитници на монумента - предимно симпатизанти на Столетницата - се отказа да протестира пред загражденията и вместо това блокира Орлов мост. Под 100 души спряха движението на ключовия булевард, но за кратко - и после се върнаха към МОЧА.

Решението за демонтажа идва, след като областната управа издаде критично предписание, че съоръжението е опасно, трябва да бъде преместено, а тепърва ще текат конкурси за съхраняване на барелефите и пр.

"МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. “Е това ли е сега най-важното?!” - ще кажете. “Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света.

Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам", написа тази сутрин Ивайло Мирчев.

И още:

"Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат “Защо е тук този паметник?”. Връщаме си свободата на небето над София."

На нарочен брифинг на мястото  тази сутрин областният управител Вяра Тодева напомни, че експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. За да се направи реставрация, първо е необходимо да бъде демонтиран и преместен. Скулпторът Марин Марков изготви становището, заяви Тодева.

По думите ѝ фигурите ще бъдат преместени в държавен имот.

"Те ще бъдат строго охранявани. Получили са се сериозни пукнатини, затова се налага поправка. Днес ще бъде доизградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури.

Следващите стъпки ще са частите да бъдат сортирани и описани, а след това извозени до местата за съхранение. Ще възложим обществена поръчка за самата реставрация. След като бъдат реставрирани, елементите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който в момента обследваме", обясни тя.

И допълни, че проектът е предвидено да се реализира за 59 дни.

Според скулптора Марин Марков фигурите са нацепени:

"По краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см, по цялата дължина са се разцепили. Като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. Вследствие на годините е проникнала влага и ледът е разрушил метала. Ледът се разширява и нацепва отливката", посочи той.