Нелеп гаф направи един от кандидатите за канцлер в Германия Армин Лашет. Консерваторът гласува в Аахен и сгъна без да иска бюлетината си наобратно, така че камерите успяха да заснемат за кого е гласувал. Известно време всички медии дискутираха дали гласът му в такъв случай е валиден. В крайна сметка стана ясно, че въпреки нарушението, бюлетината се зачита. Причината е в закона, който не само дава правото на избирателя да пази тайната на вота си, но и го задължава да направи това по време на гласуването. Ако по някаква причина обаче тази тайна се разкрие, избирателната комисия трябва да унищожи бюлетината и да помоли избирателя да гласува отново. Ако не се намеси и приеме лошо сгънатата бюлетина, тогава гласът се зачита.

60,6 милиона души в Германия днес избират нов парламент. В последните проучвания на обществените нагласи социалдемократите водят с няколко процента пред християндемократите. Разликата обаче е в рамките на статистическата грешка, така че резултатът тази вечер може да бъде изненадващ. За социалдемократите са обявили, че ще гласуват между 25 и 26%, а за християндемократите – между 22 и 25%. Вероятно кой ще е следващият канцлер ще решат онези избиратели, които са пуснали бюлетината предварително по пощата. Тази година те са рекорден брой.

В 18 часа местно време резултатите ще станат ясни. 47 партии участват във вота. От тях 6 със сигурност влизат – социалдемократите, християндемократите, зелените, либералите, „Алтернатива за Германия“ и Левицата.

Паралелно с парламентаринте избори се избират и местен парламент в Мекленбург-Предна Померания и в Берлин. В Берлин тече и референдум за национализиране на жилища от големи концерни, които владеят пазара на имоти.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова днес избирателите да отидат до урните и да упражнят правото си на вот.

"Всеки глас е важен. За да бъде чут обаче, трябва да пуснете бюлетина. Който не гласува, оставя другите хора да решават вместо него", написа той в „Билд ам Зонтаг“.

За християндемократите тези избори са решаващи. След 16 години Меркел сега не е ясно дали те ще влязат в следващото управление.

Най-вероятно е Германия да бъде управлявана от тройна коалиция. Възможни са всякакви конфигурации, като по-голямата част от тях не могат да се получат без участието на консерваторите, но има възможност за управление и без тях, ако не успеят да излязат първи на изборите днес.

Засега като най-вероятни се очертават коалиция тип „Светофар“ – социалдемократи (тяхната запазена марка е червеният цвят), либерали (тяхната запазена марка е жълтият цвят) и зелените, или коалиция тип „Ямайка“ от консерватори (черен цвят), зелени и либерали. Политолози не изключват и червено-червено-зелена коалиция от социалдемократи, Левица и зелената партия. Левицата обаче има категорично антинатовска програма и настоява за излизането на Германия от Атлантическия пакт. Това прави преговори с тях по-скоро невероятни, но САЩ вече обявиха, че наблюдават с тревожност съществуването изобщо дори на минимална възможност Левицата да влезе в управлението. Управление на социалдемократи също може да доведе до търкания с Вашингтон по темата Русия.

За Франция пък предпочитаният канцлер като че ли е Олаф Шолц от социалдемократите, тъй като като финансов министър той вече показа, че е много по-отворен за обща европейска фискална политика от консерваторите.

Заради сложната изборна система в Германия, в която освен за партии се гласува и за директни мандати, като има система и за изравнителни мандати, броят на депутатите в Бундестага винаги е различен. Този път се очертава той да е рекордно висок. Последният Бундестаг наброяваше 709 депутата, следващият може да се увеличи до почти 1000.