Олександър Усик сбъдна обещаното и вече е третият украинец, световен шампион в тежка категория. Преди него бяха братята Виталий и Владимир Кличко. Снощи Усик отмъсти на Антъни Джошуа, който отне титлата на Владимир, и му взе три шампионски пояса.

Така украинецът е новият хегемон в бокса. Той победи пред 65 хиляди зрители на стадиона на "Тотнъм" в Лондон досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации, след като и тримата съдии бяха категорични в полза на Усик - 117:111, 116:112, 115:113. Интересното е, че Усик и Джошуа са олимпийски шампиони от Лондон 2012, но в различни категории. За да се качи в тежката, Олександър трябваше да качва много килогромани. За мача Антъни той беше вече 100 кг, при нормални 90. Джошуа се притесняваше от обратния гард на Усик и се оказа, че е прав.  

Битката започна изненадващо, като в началото Усик бе по-активен и не спираше да се движи между въжетата. Той отправи хубав и точен удар със силната си лява ръка още в първия рунд, в който двамата по-скоро се проучваха. Първата хубава комбинация от два удара за Усик дойдоха в третия рунд, които предизвикаха опасения сред 65-те хидялид по трибуните.

Джошуа опитваше да пласира крошета с дясната си ръка, но не му се отдаде. В средата на боя, все пак британецът се активизира като успя да вкара няколко десни прави в тялото на Усик, а след това и да му разкрие гарда. Първото тежко попадение, което Джошуа успя да пласира в тялото на съперника бе в края на шестия рунд и специалистите предрекоха, че англичанинът започва поредната си наказателна акция. Това обаче не се случи. Още в 7-ия, Олександър Усик направи комбинация от два десни прави, след което с нов хубав удар разклати световния шампион.

В 10-ата част Усик разкървави носа на Джошуа с поредица от десни прави, а британецът отвори аркада на дясното око на съперника след удар с дясната ръка. Тук вече и физическата подготовка оказа влияние върху развоя на мача. В последните два рунда Усик не спираше да пробва удари в комбинация ляв-десен, което не даде никаква възможност на англичаните да помисли за атака, дори може да се каже, че финалния гонг го спаси от нокаут.

Победата на Усик е историческа не само за Украйна, но и за тежката категория, защото шампион от по-долната категория се изкачва в по-горната. 

В договора между двамата има подписана клауза за реванш, която Антъни Джошуа може да активира в случай на загуба, така че предстои още една битка.

Носител на пояса на WBC все още е Тайсън Фюри и по всичко изглежда, че дългоочакваният сблъсък между Циганския крал и Джошуа ще се отложи, ако въобще някога се случи.