БСП и ГЕРБ ще се целят за участие в следващото управление на страната, но отсега предпазливо подават ръка на т.нар. партии на протеста, въпреки че повечето нови политици от тези формации ги припознават като част от статуквото и се дистанцират от тях. Затова към момента в центъра на ухажванията е “Демократична България”, тъй като все пак политиците в нея имат по-голям опит от останалите, което предполага и по-развита коалиционна култура.

ДБ бил естественият партньор на ГЕРБ

Екатерина Захариева по БНР каза, че ГЕРБ са готови да говорят с всяка една политическа партия в парламента, за да се намери формула за съставяне на редовно правителство.

„Естественият ни партньор са ДБ. Крайно време е и те да осъзнаят, че няма как да се правят, че не съществуват ГЕРБ и нашите избиратели“, заяви Захариева.

„Убедена съм, че ще бъдем първа политическа сила, защото хората осъзнаха, че призивите за изчегъртване и омразата са силни, но краткотрайни. Целта на една партия на избори е да може да реализира своята програма чрез съставяне на кабинет. За нас не е нова коалиционната култура, това е демокрацията... Българите очакват от българските политици да бъдат отговорни да намерят формулата за съставяне на кабинет. Ние сме готови да участваме в намирането на тази формула", добави представителката на ГЕРБ пред БНР.

БСП иска да управлява с партиите на промяната, но без ИТН

Евродепутатът от листата на БСП Иво Христов по БНТ също протегна ръка към партиите на промяната, за да се направи правителство с участието на БСП и без ГЕРБ.

„Не мисля, че в следващия парламент бързо ще се формира устойчиво мнозинство. И да се формира, то ще бъде разклатено още при самото си създаване. Надявам, че бъдещата коалиция ще бъде сформирана около партиите на промяната, както и че ще отпадне всякакво двусмислие относно поведението на БСП, чиито членове са хора, които ратуват за промяна; които бяха по площадите, които срещам в цялата страна. Търсенето на коалиция с ГЕРБ е нецелесъобразно и ще върне България една година назад“, категоричен бе Христов.

Евродепутатът обаче даде да се разбере, че техен партньор не може да е “Има такъв народ”:

 „Хората гласуваха за екранния образ на бунтаря, но получиха една объркана парламентарна група без ясни авторитети, която два пъти не успя да формира правителство и да влезе в диалог с останалите партии.“

Иво Христов се дистанцира леко и от новата формация на Кирил Петков и Асен Василев, като обвини двамата, че натрупали рейтинг на гърба на служебното правителство, което имало и други успешни министри, като Бойко Рашков, Николай Денков и Янаки Стоилов.

Президентските избори - ключът и към следващия кабинет

Каква би била следващата коалиция, която да поеме управлението на страната, вероятно ще стане ясно по поведението на партиите на президентските избори. 

БСП вече обяви, че изпраща представители в инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев за втори мандат утре. Така Корнелия Нинова потвърждава решението на Столетницата да застане зад сегашния президент. Лидерът на ИТН Слави Трифонов също обяви подкрепа за Радев, но засега не е потвърждавал това решение с наближаването на вота. Зад Радев са още Кирил Петков и Асен Василев. 

ГЕРБ все още не обявяват кандидата си и явно опитите да намерят обединяваща фигура извън партията няма да успеят.

Истински интересна ситуация ще възникне, ако Радев не спечели на първи тур. Тогава ще бъде показателно кои партии ще дадат подкрепа за неговия опонент. Това ще предначертае и реалистичните комбинации за съставяне на бъдещо редовно правителство, за каквото засега всички парламентарни сили смятат, че е крайно време, но не са намерили формула за него.