Новият талибански министър на отбраната на Афганистан порица лошото поведение на някои командири и бойци след победата на движението над подкрепеното от Запада правителство на Афганистан миналия месец. Той обеща, че безчинства няма да бъдат толерирани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Молла Мохамад Якуб каза в аудио съобщение, че на някои "злодеи и бивши войници с лоша слава" е било позволено да се присъединят към военни части на талибаните, където те са извършили насилие и други безчинства.

"Нареждаме ви да не ги допускате в редиците си, в противен случай срещу вас ще бъдат предприети строги мерки", каза той и добави: "Не искаме такива хора в нашите редици".

Съобщението от един от най-висшите талибански министри изведе на преден план проблемите, които новите управленци на Афганистан понякога имат с контрола над бойците си по време на прехода от бунтовническо движение към мирновременно правителство.

Някои жители на Кабул се оплакаха, че са били малтретирани от талибанските бойци, които се появиха по улиците на столицата - много от тях от други региони на страната и непривикнали към начина на живот в големи градове.

Имаше и съобщения за репресии срещу членове на бившето правителство и бивши военни, както и активисти от гражданското общество, въпреки обещанията на талибаните за амнистия.

Според Якуб има съобщения за изолирани случаи на неупълномощени екзекуции и той повтори, че подобни действия няма да бъдат толерирани.

"Както е известно на всички, според правилата на общата амнистия обявена в Афганистан, на нито един боец не е позволено да си отмъщава на когото и да било", каза той.

Все още не е ясно кои случаи има предвид той и какво точно е предизвикало публикуването на съобщението, което беше разпространено в социалните медии след като беше публикувано от талибански профили в "Туитър". Има съобщения за напрежение в групировката между твърдолинейни полеви командири и политически лидери, които са по-склонни да търсят компромис с правителства извън Афганистан.

Якуб каза и че патрулите трябва да се ограничават само до възложените им райони и разкритикува склонността на някои бойци да влизат в правителствени сгради, където нямат работа, и да си правят селфита.

"Това е крайно нежелателно, тъй като всички изваждат мобилните си телефони и правят снимки във важните и чувствителни райони на министерства без каквато и да било причина", каза той. "Такова висене и правене на снимки и видеа няма да ви помогне на този свят, а също и в отвъдното", допълни той.