Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов гостува в предаването "Гостът на Sportal.bg". Той говори по актуални теми от българския футболен живот. На 12 октомври трябва да се проведе извънреден конгрес на футболната централа.

"Конгрес на 12 октомври ще има. Спазваме законите. Дали е правилно това решение да се взема от Съда, не знам. За първи път това се случва в България. Много неща трябва да организираме. Нашите опоненти на никой не обясниха защо толкова бързат за Конгрес, щом има Конгрес през март месец. По този начин вкарват българския футбол в напрежение и интриги. Те си вкараха и по електронен път, и писмено документи за Конгрес. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души. По това време играем със Северна Ирландия и първенствата вървят. Както и да е – Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила", каза Михайлов.

"За първи път Конгресът е свикан от съда. В дневния ред няма нищо креативно за в бъдеще. Нито има програма за бъдещо развитие. Нито има бюджет за следващите 4 години. Ще проведем Конгреса по този дневен ред. Когато се върнах, казах, че се връщам, за да си изкарам мандата. Бях подкрепен от над 300 клуба, които искаха да има Редовен Конгрес, в който всеки да си изложи вижданията. Мандатът е до март. Точка втора е: „Прекратяване на мандата“. Конгресът се провежда по тези точки и ще бъде законен.

След 2019-а година на два пъти моите колеги се опитаха да направят Конгрес. Заради пандемията на два пъти се отложи Конгресът. Един път имаше желание за Конгрес от г-н Порточанов, но му бе отказано заради недостиг на клубове - 1/3. Завръщането ми не съвпада с кандидатурата на г-н Бербатов. Имах желание да си завърша мандата, за да бъде всичко така, както трябва да бъде".

За писмото, изпратено до БФС от президента на УЕФА Александър Чеферин, Михайлов сподели следното.

"Всеки се превежда и чете така, както му харесва. Писмото беше по повод онлайн срещата между футболните президенти. Съмнява ме, че само опонентите ни знаят английски. Срещата беше за Световно първенство на две години и многото мачове. Мнението на УЕФА и на всички 55 държави, които са членове, е да няма промени, защото календарът е пренаситен".