Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За няколко часа млади българи на възраст между 19 и 25 години, живеещи в Република Северна Македония, почистиха паметник на Гоце Делчев в Скопие. 

Монументът се намира близо до националния стадион на РСМ и понеже е дарение от България, бе оставен да се руши и бе изрисуван с графити. 

„Гоце Делчев има два паметника в Скопие. Този, който не е поддържан и е в много лошо състояние, дори няма табела кой е човекът на паметника. Този паметник е направен с български дарения, тоест, той е свързан с България и затова умишлено властите в Скопие не го поддържат. Това е пряка отговорност на кмета на Скопие“, каза Виктор Стоянов от фондация “Македония”, който организира акция по почистването на паметника.

Автор на паметника е Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев. 

"Минаха около 100 души, 20 от тях казаха: "един народ сме, да живее братска България", споделя Виктор Стоянов.

Фондация „Македония“ подготвя проект за издигане на паметник в цял ръст на българина от Ресен, Андрей Ляпчев. Идеята е той да бъде поставен в центъра на София.

Междувременно организацията след преброяването в Република Северна Македония и стимулира гражданите с българско самосъзнание да се декларират като българи, като според тях ако резултатите не са манипулирани, вероятно поне близо 10 000 души ще покажат българския си произход.

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.