Бурни реплики и потъпкване на правилника предизвика  на заседанието днес вчерашната оставка на Елен Герджиков като председател на Столичния общински съвет.

Общинските съветници на управляващите вкараха извънредна първа точка за избор на нов председател в разрез с правилника, който изисква това да става на извънредно заседание и съвместно от всички зам.-председатели на Съвета.

Преди това от опозицията в лицето на БСП, "Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев не пропуснаха да изтъкнат недостатъците на Герджиков и да поискат и оставката на Йорданка Фандъкова в комплект с неговата.

Голямо възмущение в опозицията предизвика факта, че Бойко Борисов се е намесил в СОС, както стана ясно от негово изказване преди ден - че Герджиков е напуснал поста, защото не е защитавал ГЕРБ достатъчно от критиките.

ГЕРБ-ерите напълно игнорираха това и прекараха час в обяснения колко добър, прекрасен, достоен, възпитан, изключителен, търсещ консенсус човек е Герджиков. И как никой от тях не знае какви са точно личните му причини да напусне поста, но му пожелават успех. 

"12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на Бойко Борисов. Софиянци имат нужда от кмет и общински съвет, които да отстояват техните интереси и да има ясна визия за интересите на града ни", отбеляза Грети Стефанова, председателката на групата на ДБ.

"Важно е да отложим тази точка - важно е да има номинации, да се представят пред обществото. Не бива да се допуска по такъв начин да се избира председател на СОС."

"Точно в деня на Независимостта се демонстрира по грозен начин зависимостта на групата на ГЕРБ", отбеляза и Борис Бонев.

"Знам, че има свестни колеги в групата на ГЕРБ. Не разбирам какво още правите в тази група. Докога ще позволявате това да ви се лепи? Напуснете групата на ГЕРБ, покажете достойнство."

Веселин Калановски от ДБ подчерта, че чл. 23 на Правилника на СОС ясно посочва начина, по който се избира нов председател.

Чл. 23, (3) (Изм. и доп. - с Решение № 326 по Протокол № 19 от 28.06.2012 г.)  В случаите по ал. 1, т. 1 и т.3 заместник-председателите съвместно свикват извънредно заседание на СОС или включват извънредна точка за избор в дневния ред на насроченото редовно заседание. Един от тях ръководи заседанието на СОС.

Такава точка просто няма, подчерта той, защото предложението не е подкрепено от зам.-председателите на опозицията - то въобще не е консултирано с тях. Както ГЕРБ, така и водещият заседанието - Борислав Иванов от "Атака" и групата на "Обединени патриоти" в СОС, се опитаха да игнорират този детайл.

"Консултирал съм се с юристи. Точката е внесена непосредствено преди днешното заседание", отбеляза Иванов.

"Не мога да разбера този пристъп на неизбежност и спешност. Няма логично обяснение изборът на нов председател да се прави през глава. Това е пълен абсурд. Доста срамно е това, на което се налага всички да присъстваме и да участваме“, коментира Яна Тодоранова от ДБ.

Всъщност времето на файла показва, че той е бил направен преди над 30 часа - т.е. моментално след оставката на Герджиков, заяви Тома Белев от ДБ.

"Аз мисля, че при обсъждането на дневния ред беше казано всичко възможно по тази точка. Това, което искам да кажа, е че групата на БСП има решение - като основна опозиционна сила да не подкрепя каквито и да е било решения на управляващите на СОС. Така че ние ще следваме и съблюдаваме нашето решение", отбеляза Калоян Паргов, председател на групата на БСП.

"Демократична България отказва да участва в такъв цирк, това е обидно за софиянци", отбеляза Грети Стефанова.

Останалото време общинските съветници прекараха в размяна на нападки - докато ГЕРБ не предложиха Георги Георгиев, в момента председател на комисията по бюджет и финанси в СОС.

"Напълно очаквано - явно спуснато от онази къща в Банкя. Не е случайно, че именно г-н Георгиев ходеше при Падишаха", отбеляза Бонев.

В крайна сметка след дълги процедурни спорове бе решено - изборът за нов председател ще започне днес, от 13 ч в сградата на СОС. "Демократична България" заявиха, че няма да участват във вота, Калоян Паргов от БСП подчерта, че левицата няма да подкрепи кандидат на ГЕРБ, а той самият няма да гласува въобще, тъй като е под карантина. 

Изборът ще бъде обявен след 14 ч днес. Георги Георгиев няма да има опонент. От "Демократична България" заявиха, че ще обжалват избора.