От 18 лекарства срещу COVID-19 само 9 са безплатни, но от тях липсват 3.

Това коментира пред Нова телевизия Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. От миналия петък в специални COVID зони в страната по-малко тежките случаи на болни от коронавирусна инфекция могат да получат безплатни прегледи, изследвания и да им предпишат необходимите лекарства, които също са безплатни. Обявените от здравното министерство намерения бяха така да се избегне смесването на потоците при личните лекари, които да бъдат освободени да се заничават с другите заболявания, да има по-ясен път, който да следват хората с COVID симптоми. НЗОК посочи и списък с лекарства, които ще са безплатни за пациенти с лека форма на коронавирус, които са преминали през COVID центрове. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и антикоагуланти (за регулиране на кръвосъсирването).

Реализацията на този замисъл обаче не тече особено гладко. Зоните са недостатъчно, цели области въобще не са покрити от тях, проблеми има и при снабдяването с безплатните медикаменти.

"Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID-19. От тях четири лекарства трайно липсват в аптеките - например антикоагуланти. Девет от тях са с доплащане, защото без това те са само референтни. Има девет безплатни лекарства, част от тях ги няма на пазара, защото се изнасят, въпреки че държавата забрани износа им", обясни Костов. По думите му всички 18 лекарства са в напълно реимбурсирани групи, но в действителност само половината са напълно безплатни, а от тях 3 ги няма. Така напълно безплатните и налични лекарства за лечение на коронавирусната инфекция са само 6. По думите на Костов освен това безплатните медикаменти са само за здравноосигурени.

"Безплатните медикаменти се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, освен това са само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се нарушават - варират от 3 до 10 дни. След като изтече определеното време, за което са предписани медикаментите, пациентът вече трябва да си ги заплаща сам, в случай че терапията му продължава", изброи Костов още недостатъци на рекламираната система.

На много места в страната има сигнали, че предписването на безплатните лекарства, което трябва да става с електронни рецепти, все още не тече гладко. В Бургас например стана известно, че въпреки че има две поликлиники, които са сключили договор с НЗОК, те все още не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение, тъй като чакат софтуера за рецепт

Без COVID зони в 6 области на страната

В страната вече би следвало да работят 70 COVID зони, показва справка на здравната каса за сключените договори за такава дейност. В шест области обаче все още няма подобни центрове - Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Силистра, Смолян, Търговище. В голяма област като Бургас са само две, в Плевен - една и т. н.  

Според заявката на здравното министерство те трябваше да бъдат вече поне 150, като така се постигне равномерно георграфско покритие.

Пълния списък на COVID-зони можете да видите тук.