Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков е подал оставка по настояване на партиен лидер, съобщава "Свободна Европа".

Във вторник вечерта от столичната община потвърдиха, че Герджиков, който е член на ГЕРБ, е подал оставка и като общински съветник, и като председател на СОС. Мотивите не бяха огласени.

Герджиков е напуснал по искане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише днес "Свободна Европа". Медията се позовава на видео във профила на Борисов във Фейсбук, където самият той заявява пред членове на партията в Пловдив, че Герджиков е напуснал поста, тъй като не е защитавал ГЕРБ от нападки.

Герджиков беше председател на СОС повече от 11 години, а оставката му съвпада със засилващи се критики към кмета Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, коментира "Свободна Европа".

Борисов посочи, че неотдавна представители на ГЕРБ са били критикувани за управлението на градския транспорт, а Герджиков не е защитил партията си.

В началото на седмицата организацията "Спаси София" предупреди за предстоящо намаляване на автобусите и тролейбусите в столицата, като каза, че отговорност за това носи кметът на София Йорданка Фандъкова, припомня медията.