Велико Търново беше днес център на честванията по случай 113-годишнината от обявяването на независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. в старопрестолния град княз Фердинанд обявява независимост, с което страната ни отново се появява на картата на Европа. Българският владетел приема титлата цар каквато по това време в Европа има само руският император.

Традиционно тържеството започна в средновековната църква "Свети 40 мъченици" и след това се пренеса на цитаделата на хълма "Царевец". Там с военен ритуал беше издигнато националното знаме.

В церемонията  участва държавният глава Румен Радев. Той се присъедини към празничното шествие заедно с граждани и поздрави почетния караул от курсанти от Националния военен университет "Васил Левски".

"И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност - каза в словото си Радев. - Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ".
 

"На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора - добави той. - Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения".

Тук бяха още още служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, посланици и други официални лица.