Многостранна среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк между европейски страни, включващи Франция, и САЩ е била отменена заради проблеми с планирането й, съобщиха американски представители, цитирани от Ройтерс.

Срещата е една от общо три, които щяха да съберат на едно място държавния секретар на Щатите Антъни Блинкън и френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан за пръв път, откакто миналата седмица между Вашингтон и Париж се стигна до безпрецедентна дипломатическа криза.

Скандалът избухна, след като Австралия отмени поръчка за покупка на конвенционални подводници от Франция и обяви, че вместо тях ще купи ядрени подводници с американска и британска технология по силата на ново партньорство в сферата на сигурността с двете страни, сключено след месеци на тайни преговори.

Решението разгневи Париж, а в понеделник в Ню Йорк Льо Дриан обвини правителството на президента на САЩ Джо Байдън в продължаване на тенденциите от времето на предшественика му Доналд Тръмп на "унилатерализъм, непредсказуемост, бруталност и незачитане на партньора ти".

В петък Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия. Вчера Германия се присъедини към Париж в критиките срещу Вашингтон за тайното договаряне на пакт за сигурност.

На брифинг за медиите висши представители на Държавния департамент заявиха, че планирана за днес среща между САЩ, Франция, Германия и Великобритания няма да се състои, но не казаха дали отмяната е свързана със скандала около подводниците.

"Мисля, че графиците се оказаха пречка за тази среща на министерско равнище", посочи високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство. "Но доста от тези страни ще се срещнат в други формати."

Помолен да коментира дали Блинкън ще има отделна среща с Льо Дриан, представителят заяви:

"Очаквам в даден момент през седмицата държавният секретар и външният министър да имат възможност да обменят мнения".

Блинкън се очаква днес да участва в среща на върха на Г-20 за Афганистан, както и в среща между външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които освен САЩ включват още Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Тези дни и друг висш представител на Държавния департамент също отказа да каже дали Блинкън иска да се срещне с Льо Дриан, като посочи, че графикът за седмицата на американския дипломат е "динамичен". 

Германският външен министър потвърди, че срещата е отменена заради кризата с подводниците

Срещата на външните министри на САЩ, Франция, Германия и Великобритания, която трябваше да се състои в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е била отложена, но не и анулирана, като причината за това е бил спорът относно новия пакт за сътрудничество в Индо-Тихоокеанския район, съобщи германският външен министър Хайко Маас, предаде ДПА. 

"Причината за отлагането на срещата беше раздразнението на френската страна, което аз мога да разбера", каза Маас и допълни, че някои неща първо трябва да бъдат поправени, преди страните да могат да седнат на масата за разговори в този формат.

БТА