Горещият картоф - съдия Андон Миталов продължи да се подмята и днес в Съдийската колегия на ВСС.  По все по-странен начин... 

Съдията от Специализирания съд бе първият българин, публично посочен от Държавния департамент на САЩ за санкциониран по т. нар. глобален  закон "Магнитски". Причината е известна - че отговорил утвърдително на молба на подсъдимия като "руски шпионин" Николай Малинов, и го пуснал да отиде до Русия, за да получи държавно отличие от президента Путин и в определен срок да се върне (което и стана, б.р.).

Само че у нас не е известно законът "Магнитски" да води до някакви правни последици - просто защото нормативна база какво се прави в такава ситуация няма... То и в ЕС няма и това скоро бе обект на дебати в европарламента.

Така, след оповестяване на санкциите по "Магнитски" Миталов непрекъснато е обект на кое от кое по-странни - да не кажем хуморстични, решения от Висшия съдебен съвет - единственият орган, който в крайна сметка може да взема мерки срещу действащи български магистрати.

Още тогавашния министър Данаил Кирилов предложи директно Миталов да бъде уволнен дисиплинарно. Защо - не стана ясно... Но забележителната логика на Кирилов бе, че самото му появяване в списъка "Магнитски" представлява накърняване на престижа на съдебната власт. По българското законодателство той дори не е наказван дисциплинарно със "забележка".

Тогава Лозан Панов направи вметката, че Съдийската колегия не просто се занимава с политика, а се занимава с геополитика.

После членовете на Съвета от познатите два враждуващи не можаха да стигнат до единно мнение - Боян Магдалинчев обяви в интервю, че от САЩ са ни пратили данни за нарушения на Миталов, а Лозан Панов го обори.

Така или иначе ВСС -. чисто имиджово, образува дисциплинарна проверка.

Тричленният дисциплинарен състав се произнесе по забележителен начин - единият член смята, че не трябва изобщо да допускат проверка, другият - че може да допуснат, но не трябва да го накажат, а третата бе... на "особено мнение". Без да твърди непременно да го наказват.

За капак едната от произнеслите се - Боряна Димитрова, вече напусна ВСС, защото подаде оставка.

Миналия път - на свое заседание на 31 август, Съдийската колегия се озова в тази сложна ситуация - да реши какво ще прави след това предложение на тричленния дисциплинарен състав.

И гласува 5:5 - Миталов нито да бъде наказван, нито да не бъде... Да не говорим, че за дисциплинарно наказание трябват цели 8 гласа. После следобед Атанаска Дишева обаче каза на другите членове, че и така не става. И отложиха въпроса за днес.

 Днес при угасени камери членовете на Съдийската колегия в сегашния си 12-членен състав се разправяха над час и половина с казуса със съдията.

Накрая от краткото обяснение на Лозан Панов се разбра, че да не се налага наказание са гласували 5 "за" и 6 "против". Макар гласуването да е тайно, от миналия път разликата е само присъствито днес на Вероника Имова (политическа квота, ГЕРБ в съвета).

Напротив - постъпило е предложение от Боян Новански с конкретика - да се наложи наказание "намаляване на основното трудово възнаграждение с 20 на сто" за определен период.

При това положение се задейства "рутинната" процедура - ВСС реши да отложи разглеждането на въпроса за 5 октомври, за да даде възможност на заплашения от санкция да се запознае с предложението.

Миталов ще има право също така да бъде изслушан или да даде писмени обяснения, както и на адвокат.

Така ще излезе, че посоченият от САЩ за замесен в "сериозна корупция" единствен български магистрат, за когото говори лично Доналд Тръмп на Бойко Борисов при срещата им... ще остане с намалена заплата с 20 %.