Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко.

Това е становището на Европейския съд по правата на човека, съобщава Би Би Си.

43-годишният бивш руски шпионин, който стана британски гражданин, бе смъртоносно отровен с полоний 210, докато пиел зелен час в хотел в Лондон през 2006 г.

Разследване във Великобритания заключи през 2016 г., че убийството е "вероятно одобрено" от руския президент Владимир Путин. Британските власти установиха също, че бившият бодигард от КГБ Андрей Луговой и още един руснак - Дмитрий Ковтун, са извършили убийството, като част от операция на Федералната служба за сигурност. ЕСПЧ се съгласява с изводите на разследването.

"Съдът намира, че то е установило вън от съмнение, че убийството е било извършено от Луговой и Ковтун", подчертава ЕСПЧ, информира Ройтерс. "Планираната и комплексна операция, включваща осигуряването на рядка смъртоносна отрова, уреждането на транспорта на двойката и многократните и устойчиви опити да се сложи отровата сочат, че Литвиненко е бил целта на операцията".

Съдът също заключава, че Русия носи вина и че ако мъжете са действали самостоятелно, Москва би разполагала с доказателства да докаже това предположение.

"Въпреки това правителството не е направило никакви опити да осигури такава информация или да обори разкритията на британските власти".

Кремъл отхвърли като "неоснователно" решението на ЕСПЧ.

"Едва ли ЕСПЧ притежава пълномощията или технологичните възможности да придобие информация по този въпрос", заяви говорителят на президентството Дмитрий Песков. "До този момент няма никакви резултати от това разследване и отправянето на подобни твърдения е най-малкото неоснователно", добави той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.