„Това, което видяхме през последните дни на парламентарните и регионалните избори в Русия, е, че те се проведоха в обстановк на сплашване на критичните и независимите гласове, както и без надеждно международно наблюдение.“

Така коментира вота в Русия Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той допълни, че приетите от Русия закони за чуждестранните агенти и за нежелателните организации създават обстановка на сплашване.

Европейската комисия съжалява, че решението на Москва драстично да намали и ограничи състава на мисията на Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е попречи на изпращането й. В Брюксел вземат предвид съобщенията на независими и надеждни източници за сериозни нарушения по време на гласуването.

„Имаше засилени гонения на опозиционни политици, организации на гражданското общество, правозащитници, независими медии, журналисти. И целта на всичко това бе заглушаване на всякаква критична опозиция и елиминиране на истинската конкуренция“, допълни Стано.

Това доведе до ограничаване на избора, който имаше руския народ. Ограничена бе и възможността им да получат пълна и коректна информация за кандидатите и да направят информиран избор.

ЕК никога няма да признае изборите в незаконно анексиряния Крим, защото той е част от Украйна. Безпокойство буди и фактът, е на украински граждани и жители на територии в Източна Украйна, които в момента не са под контрола на легитимното правителството в Киев, са били раздадени паспорти, за да участват в тези избори. Това е против духа и целите на Минските споразумения.

Признаването на резултатите от изборите в Русия е от компетенцията на отделните държави членки на ЕС, отговори Петер Стано на въпрос на Клуб Z. Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се съдържа призив ЕС да има готовност да не признае вота, ако той бъде проведен в нарушение на демократичните принципи и международното право. Въпросът може да бъде обсъден от външните министри на страните от ЕС тази вечер в Ню Йорк. Повечето от тях ка там за сесията на Общото събрание на ООН.

„Без мисията на СДИЧП на практика нямаше международни наблюдатели. Без тях е много трудно да се види как са били проведени изборите, но получихме много съобщения за нередности“, каза още Стано.

За тази нощ в Ню Йорк е насрочена и среща между Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров. Когато Борел бе на посещение в Москва през февруари, той бе унизен от домакина си и по тази причина редица евродепутати поискаха оставката му.

В тази връзка Клуб Z попита Петер Стано какво може да се очаква от предстоящата среща и взети ли са мерки Европа да не бъде отново унизена.

„ЕС е много предсказуем и прозрачен партньор. От наша страна можете да очаквате единствено конструктивен ангажимент за повдигане на въпроси от общ интерес или такива, които безпокоят Съюза. Русия е постоянен член на Съвета за сигурност. Така че има глобални въпроси, които не биха могли да бъдат решени без участието на Русия и ангажиране с нея. Отношенията на ЕС с Русия включват т.нар. пет водещи принципа, въз основа на които се прилага нашият ангажимент. Можете да очаквате среща на нашия върховен представител с г-н Лавров в духа на конструктивно, професионално ангажиране с партньорите“, отговори гласът на европейската дипломация.