Кой ще спечели на изборите не е ясно, но ангажираните в тях вече могат да си направят сметката. До 2280 лева ще вземе шеф на РИК, а председателят на една обикновена секция - до 442 лева за вота 2 в 1 на 14 ноември. Това става ясно от решение на ЦИК, с което се определят възнагражденията за РИК и СИК за изборите. Това е повече от вота през юли с около 520 лева, когато председател на РИК можеше да получи 1760 лева. 

Запазват се и допълнителните пари заради работа в условията на пандемия, което е 50 на сто от основното. ЦИК прави и разлика между големите РИК – с над 400 избиратели и по-малките. Без добавките председател на голяма РИК ще взема на месец 1520 лева, неговите заместници и секретарят ще са с 1400 лева, а обикновеният член - 1370 лева. 

Основното възнаграждение за шеф на СИК е 130 лева, а на обикновен член – 100 лева. Това е с около 25 лева повече, в сравнение през лятото. Те обаче също имат право и на допълнителни пари. Освен по 50% заради пандемията, те ще получат и по 15 лева, ако ще присъстват при получаването на машините, на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението. Ще разполагат и с по 30 лева за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК след края на вота. Ако има балотаж пак ще имат същите придобивки. Така шеф на СИК може да вземе до 442 лева, а обикновен член до 260.

Тази година има повече пари за членовете на секции зад граница. Обикновено те предават изборните книжа по мейл директно до ЦИК. Звено от ДАНС обаче им прави проверка, което отнема доста време. Сега те ще вземат и по 30 лева.

Предстои ЦИК да обсъди колко ще са т. нар. автоматични секции зад граница. На вота през юли те бяха 502, а сега се очаква да са поне 700. Външно министерство прогнозира, че на тези избори секциите може да стигнат и до 1000.