Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шест души са загинали, а 28 ранени при стрелба, открита днес на територията на Пермския държавен национален изследователски университет, предаде ТАСС, цитирайки говорителка на Следствения комитет.

Нападателят, който е студент, е бил ранен и задържан от полицията. В момента е в тежко състояние в реанимация и не може да бъде разпитан.

Според източник на РБК стрелецът е 18-годишният Тимур Бекмансуров. Той е имал разрешително за оръжие.

Хора пред Пермския университет след стрелбата. Снимка АП/БТА

Студентът оставил съобщение в социалните мрежи, преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.

По повод изтеклата информация, че стрелецът бил използвал т. нар. травматични оръжия, АП обяснява, че макар тези несмъртоносни оръжия да стрелят с гумени куршуми и други подобни, те могат да бъдат и преработени за стрелба с обикновени боеприпаси, а още не се знае още какво точно е било оръжието.

Местната телевизия "Москва 24" публикува в Телеграм видео, заснето от студенти, скрили се в една аудитория по време на нападението. На записа се вижда как младежът с оръжие в ръка върви по територията на ВУЗ-а към учебния корпус.

Студенти разказали пред "Лента", че научили за стрелбата от социалните мрежи и "спокойно се барикадирали, лягайки на пода зад банките". Цитирали слухове, според които нападателят започнал да стреля в близка пушалня, след което се запътил към учебния корпус.

След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат, да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.

Свидетелка разказа, че стрелбата е започнала малко преди началото на часовете.

"Бях на втория етаж и видях няколко души, включително учител, влязоха на бегом в класна стая. Машинално се втурнах след тях. Някое от момчетата каза, че трябва да скочим през прозореца. Аз не разбирах какво се случва, бях много уплашена, но машинално скочих след тях. След скока паднах, но веднага се изправих на крака и хукнах към изхода на университета", сподели студентката от четвърти курс Екатерина.

Президентът на Русия Владимир Путин поднася дълбоки съболезнования на роднините на пострадалите от трагедията в Пермския университет, съобщиха от Кремъл.

"Той (Путин) възложи на премиера Мишустин да изпрати министрите Валерий Фалков (министър на науката и висшето образование) и Михаил Мурашко (министърът на здравеопазването) в Перм, за да организират помощ на жертвите и близките на загиналите в трагедията", каза Песков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.