Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трима български ученици се представиха страхотно на най-големия международен панаир за млади учени в САЩ.

Райна Гаджева, Румен Данговски и Любомир Янчев бяха родните представители на Intel ISEF (International Science and Engineeering Fair), който тази година се състоя в Лос Анджелис, Калифорния. Данговски и Гаджева спечелиха съответно втора и трета награда на основното жури.

Intel ISEF събира всяка година над 1600 ученици от 70 страни в САЩ за най-голямото научно състезание за ученици. Младежите представят на панаира оригинални научни разработки в широка гама от дисциплини, сред които математика, биология, медицина, физика, геология, компютърни науки, и други. България участва за втори път в панаира, организиран и финансиран от най-големия производител на микрочипове в света. 

Към спечелената трета награда на AMS (Американското математическо общество, водеща организация в математическита науки), Райна Гаджева от математическата гимназия в Пазарджик спечели и трета награда на основното жури. Тя завоюва тези отличия с проекта си "Покриване на квадрат с дължина n+ε с единични квадрати", оригинална работа, базирана на конструкциите на Александър Сойфер върху същия проблем. Нейната разработка, започната миналото лято на лятната школа на УчИМИ, вече беше неколкократно отличена на родна земя и е поредно доказателство за опита и традициите на българската школа в сферата на математиката и информатиката.

Румен Данговски от СМГ, който на миналогодишното издание на конкурса завоюва поощтрителна награда на AMS, тази година бе отличен с втора награда на основното жури. Разработката му, касаеща долния централен ред на алгебрите с полиномни тъждества, допринася към една от най-интересните области на съвременната алгебра и в най-първата си версия е плод на шестседмичното му участие в лятната школа RSI в MIТ, където е отличена като една от най-добрите пет в програмата.

Любомир Янчев, млад изследовател и предприемач, специалист в сферата на ИКТ, макар все още ученик в ЧНГ "Ерих Кестнер" се яви с разработка в областта на биоинформатиката и се представи на много високо ниво, но за съжаление не бе отличен в категория "Медицински науки". Той бе първия български ученик, състезаващ се в тази категория на Intel ISEF и едва втория в международен научен конкурс за ученици изобщо.

Успехи на Intel ISEF е страхотен старт на кариерата за всеки млад учен. Седем от бивши победители в състезанието са Нобелови лауреати, десетки са печелили други престижни научни награди. Освен паричния приз, Intel раздава стипендии, посещения на международни летни школи, безплатен вход към други състезания, като Състезанието за млади учени на ЕС, и други.

Ключови думи

Коментари

Index

Един от примерите, защо мразя, когато някоой започне да плюе образованието ни като цяло. Да, то има много кусури, но за сметка на това има такива ученици и страшно много хора, които работят с тях (от ИМИ на БАН, от други институти, от редица школи в и извън училище...), за да може да се стига до подобни успехи.

А представяте ли си какви успехи биха имали децата ни, ако образованието ни не беше подложено на поамериканчване и какви ли не други безумни експерименти?! Постиженията, които жънат децата са знак за високата интелигентност на българите, въпреки преднамереното съсипване на образованието през последния, близо четвърт, век. И това се дължи най-вече учителите, които работят с децата, въпреки наложените им нови правила, и въпреки позорно ниските заплати.

А изобщо прочетохте ли къде е било това състезание? В Лос Анджелис. В онези гадни Съединени американски щати, където експериментират вече над 200 години с идеята за свободата и демокрацията. Виж, у нас, в България, където вече 1300 години сме си свободни и демократични - тук нямаме такива грижи. Но вие си представете не какво би било сега, ако..., а какво беше тогава, когато образованието ни беше подложено на съветизация и следвахме примерите на Макаренко за отношенията към децата. Затпели, изучаващи история на БКП и КПСС, без никакво право да поставяме под съмнение каквото и да е от официалната нАука. (да, ударението погрешно се слагаше на "а").

До анонимния от 5:51:39 тази сутрин: а изобщо прочетохте ли къде е било това състезание? В Лос Анджелис. В онези гадни Съединени американски щати, където експериментират вече над 200 години с идеята за свободата и демокрацията. Виж, у нас, в България, където вече 1300 години сме си свободни и демократични - тук нямаме такива грижи. Но вие си представете не какво би било сега, ако..., а какво беше тогава, когато образованието ни беше подложено на съветизация и следвахме примерите на Макаренко за отношенията към децата. Затпели, изучаващи история на БКП и КПСС, без никакво право да поставяме под съмнение каквото и да е от официалната нАука. (да, ударението погрешно се слагаше на "а").

Владимир

Да , прочетохме че е в САЩ , в Лос Анжелис , страната специализирала се в изсмукването на мозъци от цял свят ! И да , България е 1300 години свободна , че и демократична , само дето 500 години е била под турско робство , 200 под византийско , 40 под австро-италианско , 45 под селяндурско и сега 25 под мутренско робство и то май не остана време за свобода и демокрация ! :) Ама щом болката ти е Макаренко , БКП и КПСС си ми ясен !

Index

А всъщност истината е, че тези успехи се дължат на една международно призната система за подготовка, която съществува в България. И тя е основана на една постепенна еволюция на това което сме имали, в амалгама с добри съвременни практики от обучението както на Изток така и на Запад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.