Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За поредна година България бе представена от трима ученици в най-голямото състезание за млади учени в света - Intel ISEF 2017. Тази година то се проведе в Лос Анджелис, Калифорния.

В него участваха 1600 младежи от над 70 държави. То ежегодно сe посещава от множество престижни компании като Google, NASA, United Airlines Foundation, Go Daddy, IEEE и др., както и много нобелови лауреати. Българският отбор пък се подбира всяка година след Панаира на науката и иновациите, на който Клуб "Млади Таланти" провежда национален конкурс. Трите най-добри тази година - Таня Оцетарова от МГ „Кирил Попов“ (Пловдив), Василен Цветков от МГ “Петър Берон“ (Варна) и Дона-Мария Иванова от МГ „Баба Тонка“ (Русе) - бяха този уикенд в Щатите на голямото състезание.

Дона-Мария се завръща от САЩ с четвърта награда на основното жури и почетна грамота от AMS (Американското математическо общество, една от най-големите и престижни организации в световен мащаб в сферата на математиката). Тя участва за втори път на международното състезание, като и през 2016 г имаше почетна грамота от AMS. 

Нейният проект е започнат на шестседмична изследователска школа в Масачузетския технологичен университет RSI (Research Science Institute). Той е на тема „За дисторзията при влагане на пълно двоично дърво в евклидово пространство с фиксиран брой измерения“. Изследва се доколко „изгодно“ може да се изобрази даденият граф, като се цели възможно най-голямо съответствие между метриките на графа и пространството. 

Таня и Василен не успяха да донесат награди от Intel ISEF, но са се представили прекрасно срещу сериозна конкуренция, научи Клуб Z. Проектът на Таня e на тема "Bijections between graphs and tilings with Walkup structure" и е свързан с паркетирането на равнината и съответствията на различните покрития с верижни графи. Тя отговаря на отворени въпроси, поставени от известният руски математик Игор Пак и неговият докторант от MIT – Майкъл Корн, като изследва фигура, съставена от 12 еднакви равностранни триъгълника и покритията с нея. Василен пък представя “Визуализация на паметта на процесите в Линукс” и намира приложение в процесите по разработка на софтуер, в информационната сигурност, а също така и като образователен инструмент при преподаването на операционни системи. 

Най-големите успехи на български деца в състезанието до сега са постигнати през 2014-та, когато Румен Данговски спечели втора награда на основното жури, а Райна Гаджева завоюва трета награда на основното жури и трета наградата на AMS (Американското математическо общество, една от най-големите и престижни организации в световен мащаб в сферата на математиката), както и през 2015-та, когато Петър Гайдаров спечели втора награда на основното жури и втора наградата на AMS, а отборът получи общо четири награди.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.