Един от символите на антиядреното движение в Германия - мината „Горлебен“ в провинция Долна Саксония, вече няма да бъде считана за потенциално място за съхранение на ядрени отпадъци. Това обяви германското министерство на околната среда.

От десетилетия мината „Горлебен“ бе проучвана като възможно място за съхранение на германски ядрени отпадъци. И през всичките тези десетилетия местните активисти водеха ожесточени дебати и протести срещу този план на властите. Сега съдбата на мината е решена веднъж завинаги. „Горлебен“ ще бъде затворена и няма да се използва за съхранение на отпадъци.

Федералното министерство на околната среда обяви, че мината Горлебен в Долна Саксония вече не се разглежда като възможно съоръжение за съхранение на ядрени отпадъци. След това решение предстои планираното закриване на мината.

Държавният секретар по околната среда Йохен Фласбарт заяви:

"Мината започва да затваря още от днес. Надявам се, че конфликтите, които с еразгаряха по този повод заради продължилия с години спор за „Горлебен“, сега вече ще могат да бъдат преодоляни и раните да заздравеят."

Според Министерството на околната среда демонтажът на оборудването и пълното закриване на мината ще струват трицифрена сума в милиони долари. И години работа.

Междувременно според плановете на федералното правителство до 2031 г. трябва да се намери място за съхранение на ядрени отпадъци. Федералната асоциация за крайно съхранение (BGE) посочва в свой доклад, че 54% от площта на страната от гледна точка на геологията е подходяща за това. Скалите на мястото за съхранение на такива отпадъци трябва да съдържат сол, ранит и глина, твърдят експерти.