Министерството на външните работи на Китай изрази надежда, че Световната банка ще "проведе всеобхватно разследване", за да "защити по-добре професионализма и надеждността" на класацията "Правене на бизнес" (Doing Business), предаде Асошиейтед прес, пише БТА. 

Китайското правителство придава голямо значение на оптимизирането на бизнес средата, заяви говорителят на министерството Чжао Лицзян.

Комисията по етика и бордът на Международния валутен фонд (МВФ) трябва да разгледат доклада, в който се твърди, че ръководителката на фонда Кристалина Георгиева е упражнила натиск в полза на Китай върху персонала, докато е била в Световната банка, заяви днес източник от френското министерство на финансите.

Това е сериозна тема. Независимият доклад не е присъда и комисията по етика и бордът (на изпълнителните директори - бел. ред.) на МВФ трябва да проучат доклада, да изслушат управляващия директор и да представят своите заключения, каза източникът, цитиран от Ройтерс.

Георгиева заяви, че е "фундаментално несъгласна с констатациите и тълкуванията" на доклада и е информирала Изпълнителния съвет на МВФ.

Междувременно стана ясно, че Министерството на финансите на САЩ анализира доклада. Ако бъдат намерени доказателства за извършени манипулации, е твърде вероято да се стигне до търсене на отговорност. 

Класацията "Да правиш бизнес" оценява регулаторната среда, колко лесно се започва бизнес, инфраструктурата и други показатели за бизнес климата.

Докладът за установените нередности е публикуван близо две години, след като Георгиева пое ръководството на МВФ, малко преди да се разрази най-голямата икономическа криза в 76-годишната история на Фонда, която бе предизвикана от пандемията от COVID-19.

"УилмърХейл" посочва, че е била наета от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), която е част от групата на СБ, през януари да направи преглед на вътрешни обстоятелства, които са довели до нередности при данните. Кантората уточнява, че банката е подкрепила разследването, но то е проведено изцяло независимо.