Главният прокурор Иван Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Бойко Борисов, по което лидерът на ГЕРБ беше извикан на разпит през лятото. По време на отчета на служебното правителство в сряда вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в рамките на проверката от МВР са поискали да получат "онова дело, което било много отдавна – преди десетина години, когато го бяха смачкали, с бившия градски прокурор Кокинов и Мирослав Найденов като министър на земеделието", но от Софийската градска прокуратура заявили, че "делото се намира при главния прокурор".

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат, с цената на бум на престъпността, българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно", отговори днес Гешев, цитиран от БНТ (той направи същото изявление и в парламента, б.р.).

През август Рашков коментира пред "Сега", че делото, част от което е сюжетът, станал известен като "канибалската заплаха", по някаква причина е изискано във Върховната касационна прокуратура. Преписката е от 2009 г. и би трябвало да е архивирана в Софийската градска прокуратура.

"Това е начин да се крие делото, да се саботира", смята служебният вътрешен министър.

(Всъщност дали да изисква "нагоре", да преразпределя или - както напоследък става често - да поставя "под особен надзор" във Върховна прокуратура дадена проверка или досъдебно производство, е монопол на самата прокуратура. Като много от другите й действия, това не подлежи на надзор и в никой случай не е в колизия със закона, а произхожда от законовите правомощия на прокуратурата и вертикаланта й структура, - бел. ред. Клуб Z).

Гешев с двама от заместниците си Десислава Пиронева и Борислав Сарафов и с Боян Магдалинчев. 

 

Всъщност главният прокурор днес уважи със значителна част от приятелите на прокуратурата (експрезидента Георги Първанов, Стоян Денчев, актьора Калин Сърменов, Боян Магдалинчев) паметник на 28-рия президент на САЩ Удроу Уилсън пред Централна баня в София (в прокурорското съобщение пише още - "представители на академичните среди, интелектуалци, общественици, магистрати, съдебни служители и граждани").

Инициативата е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, които традиционно подкрепят с пламенни декларации Гешев. А от името на втората на събитието бе Ясен Тодоров - член до 2017 г. на ВСС.

Гешев също така не пропусна да отправи критики и към вече бившите депутати, които в последния ден на 46-тото Народно събрание приеха законодателни промени, с които Бюрото по защита към главния прокурор беше преместено в Министерството на правосъдието.

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента, в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви Гешев, цитиран от "Сега".

По негови думи тези законодателните изменения "са писани на коляно, с бързане".

"Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза главният прокурор, като допълни, че това би било много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.