Час след като повдигна казуса и на пресконференция на ГЕРБ, посветена на проблемите с новия стар служебен кабинет, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев публикува и във фейсбук подробни въпроси по темата за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев.

Според бившите управляващи Министерството на отбраната, което остава под контрола на служебния министър Георги Панайотов, прикрива убийството на наказания офицер след инцидента в Чешнегирово през май. 

Гаджев определя поведението на институцията под опеката на Панайотов като "Министерство на пропагандата". И изтъква:

"Версията „убийство“ на ст. лейт. Манчев не е на ГЕРБ, а на разследващите органи след съдебно-медицинска експертиза. За нея разбрахме, както всички останали – във вторник сутринта от медиите. До днес предполагах, че е самоубийство, извършено след тежък психологически натиск."

Той е задал и редица въпроси, на които Георги Панайотов не отговаря, след като пропуска последния блиц контрол заради болест. Сред тях са: защо не е направена експертиза на тялото след ексхумация, защо министърът говори позитивно за Манчев, а е искал да го накаже строго, защо 10 дни докладът на инспектората на МО отлежава на бюрото на министъра, защо докладът е даден и на Военна полиция. 

Самият Георги Панайотов обяви днес, че от ГЕРБ "сипят откровени лъжи."

"Нито Министерството на отбраната, нито "Военна полиция" са разследвали инцидента със старши лейтенант Тодор Манев. Разследването се прави от Военна прокуратура и МО и "Военна полиция" не е имало как да повлияят на него", заяви той.

Депутатът напомня, че още на 6 август от ГЕРБ-СДС са се опитали да създадат анкетна комисия в парламента, но това гласуване не е било включено в дневния ред до последното заседание на НС вчера.

"МО се опитва да внуши, че Военна полиция и МО нямат нищо общо, смесвайки разследванията за инцидента с разследванията за смъртта на ст. лейт. Манчев", отбелязва Гаджев. "Проверките на инцидента в Чешнегирово са три – две на Служба "Военна полиция" (СВП) и една на Инспектората на МО (ИМО). Дали те са довели до смъртта на ст. лейт. Манчев е важно да се установи хи затова предложихме анкетната комисия. През цялото време визирахме тях."

Гаджев публикува и всички документи, които военното министерство все пак му предоставя.

"Ние няма да позволим този случай да бъде заметен под килима от следващото служебно правителство на Радев, така както не позволихме на сегашното да го прикрие!", завършва депутатът от ГЕРБ.