Борбата с пандемията от коронавирус и организирането на следващите парламентарни и президентски избори са приоритетите на новия стар служебен кабинет, каза служебният премиер Стефан Янев на първото заседание на новоназначения състав. 

„Продължаващата сложна пандемична ситуация остава сериозно предизвикателство пред настоящия служебен кабинет, доколкото трябва да се поддържа ключовия баланс между усилията на държавата да запази живота и здравето на гражданите от една страна, а от друга да се гарантира стабилността на икономическата система и нормалната работа на бизнеса“, каза той. 

Продължава и работата по наследените от управлението на ГЕРБ проблеми. 

„Такъв е казусът с неизплатените средства на строителния бранш. Това е един от многото проблеми, които имам усещането, че са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план точно в определен момент - по време на управлението на служебен кабинет. Подобна е и ситуацията в енергетиката. Ясно е, че служебният кабинет разполага с малко механизми да се справя с подобен тип предизвикателства, особено с такива, изискващи промяна в нормативната уредба, без наличието на работещо Народно събрание и респективно парламентарно мнозинство, на което може да се разчита. Въпреки това, ще търсим ефективни решения, съответствие с правилата и действащите закони”, добави Янев. 

Премиерът благодари на тримата министри, които вече не са част от кабинета и каза, че е сигурен, че ще намерят подходящ начин и форма и занапред да работят за България.