Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френските военни са убили лидера на групировката "Ислямска държава" в Сахара Аднан Абу Уалид Сахрауи, предаде Ройтерс.

"Аднан Абу Уалид Сахрауи, лидер на терористичната групировка "Ислямска държава" в Голяма Сахара, беше неутрализиран от френските сили. Това е поредният голям успех в борбата ни срещу терористичните групи в Сахел.

Нацията си спомня тази вечер за всичките герои, загинали за Франция в Сахел по време на операциите "Сервал" и "Бархан", за опечалените семейства, за всички ранени. Тяхната саможертва не е напразна. С нашите африкански, европейски и американски партньори ще продължим тази борба".

"Ислямска държава" в Сахара действа в граничния район между Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Под ръководството на Аднан Абу Уалид Сахрауи бяха атакувани американски войници през 2017 г., съобщиха от офиса на Макрон. През август 2020 г. Сахрави лично поръчал убийството на шестима френски служители от благотворителна организация и техния нигерийски шофьор.

Макрон заяви през юли, че Франция скоро ще започне да преструктурира своите сили в Сахел, където е на първа линия в борбата срещу ислямистките бойци, и в крайна сметка ще намали наполовина военното си присъствие.