Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутати от различни партии влязоха в спор за това кой е виновен, че съдебната реформа не бе проведена. Това стана по време на дебатите по промените в закона за съдебната власт. С тях се закриват специализираните съд и прокуратура и те бяха приети на първо четене единодушно със 130 гласа "за".

Темата за отговорността за липсата на съдебна реформа бе започната от Явор Божанков (БСП). Той изтъкна, че БСП винаги е имала последователна позиция за закриването на спецализираните съд и прокуратура.

Божанков посочи, че в два поредни парламента според декларациите на политическите партии е имало мнозинство за съдебна реформа, но това не се е случило.

"Това беше важната тема, но всичко друго беше приоритет. Тази тема два месеца по-късно намери място в правната комисия.  Ако беше много голям приоритет, трябваше да е тема номер 1", заяви Божанков.

Иво Атанасов ("Има такъв народ") директно обвини "Демократична България" за липсата на съдебна реформа. И обвърза това с отказа на "Демократича България" да подкрепи правителството на неговата партия.

"Съдебната реформа стои на първо място, специализираният съд като бухалка на властта е основното, за да стартира. По вина на "Демократична България" не можа да се извърши. Ние бяхме готови с програмата на партията. "Демократична България" се съгласиха с нашата програма за съдебна реформа, но не бяха последователни. Не се състави правителство. Пресече се възможността за извършване на съдебна реформа. Жаждата за власт, за пари, финансовата зависимост от техните благодетели направиха така, че да не може да бъде осъществена съдебна реформа. Надявам се в следващия парламент да може да се постигне консенсус, да ограничат своята зависимост от финансвите си благодетели", каза Атанасов.

В отговор съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов иронично обобщи, че съдебната реформа е измислена от "Има такъв народ" и БСП, а "Демократична България" я използва предизборно.

"Очевидно съдебната реформа се превръща в тема, която всички искат да си припишат. Стигнали сме до точката, до която всички я искат тази съдебна реформа. Когато кажете, че Христо Иванов е виновен за това правителство, че не се е приело (на "Има такъв народ" - б.р.), ми правите реклама, за което ви благодаря", каза Иванов.

Според Мика Зайкова ("Има такъв народ") всички депутати са виновни, че няма съдебна реформа.

"Партиите на статуквото гледаха да забавят, а не да стигнем до закон. Ние, трите партии на промяната, успяхме ли да се разберем? Какво толкова ни раздели? Кое беше по-важно - да има съдебна еформа. Без съдебна реформа няма да има план за възстановяване и развитие. ЕК ще си помисли какво да прави с нас, дали ние наистина трябва да сме членове на ЕС, да получаваме пари от Европа. Замислете се какво губи България без съдебна реформа. Всички сме виновни, няма смисъл да се обвиняваме един друг", каза Зайкова.

Крум Зарков (БСП) все пак изтъкна, че темата за специализираните съд и прокуратура се придвижва напред.

"Независимо от помпозните фрази закриването на такъв род институции не е лесна работа, а много отговорна. Да не се създадат предпоставки за отказ от правосъдие", каза Зарков.

И допълни, че специализираното правосъдие е било замислено за борба срещу организираната престъпност и да съди властта. Но се е превърнало в съд на самата власт и се е оказало неспособно да спре срастването на тази власт с организираната престъпност.

"Никой не можа да реформира самата прокуратура. Това е големият дебат", изтъкна Зарков.

Коментари

....

Драмата на драмите! Плача.... Като направим реформата и хоп - ще се събудим в един нов, непознат свят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.